Prlečke pečejo odličen kruh

Tri Prlečke so prejele Znak kakovosti 24. Dobrot slovenskih kmetij za krušne izdelke

Klavdija Bec, sobota, 18. maj 2013 ob 17:121
24. Dobrote slovenskih kmetij

24. Dobrote slovenskih kmetij

Znak kakovosti 24. Dobrot slovenskih kmetij za krušne izdelke so prejele kar tri Prlečke, Prleki pa so se odlično odrezali tudi v kakovosti mesa iz tünke in domačih sokov.

Odprla se je 24. razstava Dobrote slovenskih kmetij
Odprla se je 24. razstava Dobrote slovenskih kmetij

Izmed sedemnajstih izdelkov iz žit, za katere so razstavljalci prejeli znake kakovosti, je 9 dobitnikov te blagovne znamke za kruh, med njimi so kar tri Prlečke, ki so že tri leta zapored prejele zlata priznanja za krušne izdelke in tako postale letošnje dobitnice znaka kakovosti. Za mešani kruh je znak kakovosti prejela Jožica Rožman iz Grabonoša (Sv. Jurij ob Ščavnici), Marija Lipovec iz Zgornjega Kamenščaka in Elizabeta Kosi iz Ključarovec.

Komisija za ocenjevanje izdelkov iz žit je imela kar zahtevno delo, saj v ocenjevanje že tradicionalno prispe največ  krušnih izdelkov, letos 315. 18-članska komisija, med njimi so tri članice iz murskosoboške Kmetijsko svetovalne službe pod okriljem KGZS, to so Anica Petrovič, Jožica Kapun Maršik in Frančka Lebarič, je izmed 315 izbrala 277 najboljših vzorcev. Kar nekaj dobitnikov zlatih priznanj za odličnost prihaja iz pomurske regije, zlata priznanja so tako prejeli še: Marija Hren iz Črenšovec za rženi mešani kruh, Viktorija Horvat iz Moravskih Toplic za pšenični mešani kruh, Kmetija pri »teti Marti« iz Cerovca Stanka Vraza za ajdov kruh z orehi, Silva Novak iz Male Nedelje za domači črni kruh, Emilija Jeneš iz Beltinec za sadni kruh, Marija Ščap iz Turnišča za orehovo potico, Milena Rajh iz Ivanjkovcev za makovo potico, Rudaševa kmetija iz Radmožancev za rogljičke z bučnimi semeni, kmetija Gider iz Rogašovecje prejela tri zlata priznanja za orehove, vanilijeve in čokoladne rogljičke in Sonja Kološa iz Martjancev za kekse na stroj.

V preteklih 23. letih je bilo skupno podeljenih 588 znakov kakovosti, letos 75. Letošnji dobitniki blagovne znamke znaka kakovosti Dobrot slovenskih kmetij iz pomurske regije, skupno jih je 14, so še: predelava sadja Trstenjak - Janez Trstenjak iz Stročje vasi za sok rdeče pese, Slavica Polanec iz Krapja za domači sok, Sidonija Stanič - Staničeva kmetija iz Lendave za bučke v kompotu in  bučke v kisu, Greta Ferencek iz Fokovcev za rdečo peso »tete Grete«, Ljudmila Majer Šinko iz Cankove za kislo zelje s papriko, Vlasta Kučan iz Tešanovcev za čebulo v kisu, Mihec Rozmarič iz Veržeja za bučno olje, Miran Trop iz Ivanjkovcev za rumeni muškat, Robert Sever iz Cvena za meso iz tünke in Magdalena Rudaš - Rudaševa kmetija iz Radmožancev  za rogljičke z bučnimi semeni.

Ostali prejemniki zlatih priznanj za odličnost:
Za bučno olje so zlata priznanja Dobrot slovenskih kmetij prejeli: Jasna Šukar iz Bodoncev, Milan Mikola iz Puconcev, Kmetija Rozmarič - Mihec Rozmarič iz Veržeja, Kmetija Vitez - Franc Vitez iz Tešanovcev, Turistična kmetija Dervarič - Simona Božič iz Razkrižja.
Zlati priznanji za orehovo olje sta prejela Aleksander Bagar iz Gornjih Petrovcev in Ernest Štesl iz Gerlincev.
V kategoriji konzervirane vrtnine so zlata priznanja dobili, Greta Ferencek iz Fokovcev, Ljudmila Majer Šinko iz Cankove, Vlasta Kučan iz Tešanovcev, Sidonija Stanič iz Lendave in Turistična kmetija Puhan iz Bogojine.
Patrik Letina iz Prosenjakovcev je prejel zlato priznanje za jabolčni čips.
Za bučke v kompotu je zlato priznaje prejela Sidonija Stanič, Vinogradništvo Trop - Miran Trop iz Ivanjkovcev pa za kompot iz grozdja.
Za slivov džem je zlato priznanje prejela Marija Kiraly - Kmetija Kiraly iz Čentibe, zlata pa je tudi marmelada iz češenj »tete Grete« Grete Ferencek iz Vučje Gomile (Fokovci).
Za 100% jabolčni sok in sok rdeče pese je dve zlati priznaji prejel Janez Trstenjak iz Stročje vasi, za domači sok Slavica Polanec iz Stročje vasi ter Kmetija Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev za naravni grozdni sok.
Zlato je tudi Bagijevo domače žganje iz višenj Aleksandra Bagarja iz Gornjih Petrovcev.

Izmed vzorcev vina so bili med Pomurci najbolje ocenjeni suhi rumeni muškat Marijana Kosija - Vinogradništvo in kletarstvo Pivičan iz Kokorič, polsuhi sauvignon s kmetije Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev, polsladki rumeni muškat Mirana Tropa - Vinogradništvo Trop iz Ivanjkovcev, rumeni muškat - izbor Boruta Praprotnika - Pravino Čurin Praprotnik iz Koga.

Dobitniki zlatih priznanj za mesne izdelke so: Leopold Gregorec - kmetija Gregorec iz Čakove za domačo suho salamo in za meso iz tünke, Tea Koroša - predelava mesa na kmetiji Koroša iz Križevec za meso iz  tünke in Robert Sever iz Cvena za meso iz tünke.

Slavnostna razglasitev rezultatov s podelitvijo priznanj za krušne izdelke bo v nedeljo, 19. maja, ob 11. uri na dvorišču ptujskega minoritskega samostana. Razglasitev rezultatov s podelitvijo priznanj za mlečne in mesne izdelke, vina, suho sadje, sokove, olja, kise, sadjevce, marmelado, konzervirano zelenjavo, kompote in žganja, pa je bila v soboto, 18. maja, ob 13. uri, ko se je v kulturnem programu predstavila tudi gorenjska regija. 24. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij je odprta do nedelje do 18. ure. Poleg ogleda razstave pa je možna pokušnja in nakup dobrot na dvorišču minoritskega samostana.


Več v Kultura in izobraževanje