Srečali so se ljubitelji stare kmetijske tehnike

Praznovali so deseto obletnico Kluba ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja

Jože Žerdin, ponedeljek, 27. maj 2013 ob 15:341
Srečanje ljubiteljev stare kmetijske tehnike

Srečanje ljubiteljev stare kmetijske tehnike

Pred desetimi leti so se na Srednji biotehnični šoli Rakičan zbrali ljubitelji stare kmetijske tehnike in ustanovili Klub ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja, ki združuje člane levega in desnega brega reke Mure, torej iz Prekmurja in Prlekije.

Osnovni namen ustanovitve kluba je bil ohranjanje in restavriranje delovnih strojev, ki so nekoč olajšali delo na kmetijah. Poleg tega člani kluba še ljubiteljsko zbirajo in ohranjajo vse, kar je povezano z življenjem na podeželju.

Ob tej 10. obletnici delovanja kluba so jubilej obeležili v soboto, 25. maja, na prostoru podjetja Murska Trans- Branka Cipota, zraven BTC centra v Murski Soboti. Vse je bilo povezano tudi z etnološko razstavo starih traktorjev, starega kmetijskega orodja, na temo od setve do žetve. Ob jubileju so pregledali deset letno prehojeno pot ter si hkrati zastavili cilje za prihodnje obdobje.

Zbrane je pozdravil sedanji predsednik kluba Ivan Zadravec, nekaj besed je zbranim udeležencem spregovoril tudi prvi predsednik kluba Štefan Smodiš. Ob jubileju so posameznikom in donatorjem, ki so jim stali vedno ob strani pri organizaciji razstav in drugih etnoloških prireditev podelili zahvale in priznanja. Sicer pa se v Klubu ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja poleg ohranjanja starih traktorjev in kmetijske tehnike, zavzemajo ter hkrati tudi skrbijo za stare kmečke običaje ter kulinariko. Klub veliko in dokaj tesno sodeluje tudi z dijaki Srednje biotehnične šole Rakičan, in sicer pri pripravi razstav.

Gre za najstarejši tovrstni klub v Pomurju, kajti članstvo se nenehno povečuje. Na srečanju so obiskovalcem na živ in pristen način prikazali še nekaj ročnih kmečkih običajev, kot je denimo ročno klepanje kose za košnjo in ročno luščenje koruze. Ob koncu slavnostnega srečanja članov kluba so se vsi skupaj s traktorji v pisani povorki v spremstvu policije popeljali na panoramsko vožnjo po ulicah mesta Murska Sobota. Srečanja se je udeležilo čez 30 traktorjev starih 50 in več let.


Več v Družabno