Križevski folklorniki so zaplesali v novih kostumih

Kostumi so izdelani na podlagi raziskave dr. Marije Makarovič

Branko Košti, nedelja, 2. junij 2013 ob 19:47
Križevski folklorniki zaplesali v novih kostumih

Križevski folklorniki zaplesali v novih kostumih

Folklorna dejavnost v Križevcih pri Ljutomeru se ponaša z dolgoletno tradicijo, saj njeni začetki segajo skoraj sedemdeset let nazaj. Že vrsto let v kraju delujeta dve skupini in sicer ena pod okriljem DU Križevci, v kateri plešejo večinoma upokojenci in jo vodi eden najbolj znanih folklornih zanesenjakov v Pomurju, Viktor Slavinec, druga pa pod vodstvom Marte Zmazek deluje v sestavi KUD Križevci pri Ljutomeru.

Za plesalce slednje je bila sobota, 1. junija, pomemben dan, saj so se na odru dvorane kulturnega doma v Križevcih domačinom in širši javnosti, predstavili v novih folklornih kostumih. Predloge za kostume je izdelala priznana etnologinja dr. Marija Makarovič in sicer na osnovi raziskave na terenu ter arhivskega gradiva v Pokrajinskem arhivu Maribor in Pokrajinskem muzeju Murska Sobota, sešila pa jih je Terezija Lisec v Murski Soboti. Plesalke in plesalci so obuli tudi nove čevlje, izdelane v čevljarski delavnici Franca Gradišnika iz Lenarta v Slov. Goricah.

Veselje ob pomembni pridobitvi za folklorno skupino in za kulturno življenje v Občini Križevci nasploh, so plesalci na sobotni prireditvi podelili s številnimi gosti, saj so se poleg njih na odru predstavili tudi mali plesalci Vrtca in OŠ Križevci, ki so zagotovilo, da bodo v tem kraju še naprej negovali tovrstno ljudsko izročilo, ter folklorni skupini DU Križevci in KD Anton Krempl od Male Nedelje. Slišali smo tudi nekaj ljudskih pesmi, katere so zapele Pevke ljudskih pesmi KD Janez Čuk iz Vučje vasi in Sosede - pevke KD Mala Nedelja. Tovrstne prireditve seveda ne bi bile popolne brez zvokov harmonike, za kar sta ta večer poskrbela Tilen Marinič in Tadej Murkovič. Spomine na to, kako so nekoč potekale folklorne vaje, pa tudi o bolj skritih zadevah po vajah, sta obudila Micika (Mišel Sušnik) in Franček (Niki Zmazek), učenca OŠ Mala Nedelja, bučnega aplavza pa so bile deležne še posebne gostje - pevke FS Sava iz Kranja, ki nastopajo pod imenom Dečve.

Ob koncu prireditve so prejeli priznanja in zahvale nastopajoči in vsi, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi zahtevnega projekta. Še posebne zahvale je bila deležna dr. Marija Makarovič za opravljeno raziskavo in za pomoč pri pripravi razstave, katera je na ogled v preddverju dvorane in prikazuje postopek od začetka raziskave do končanega folklornega kostuma. Zahvale sta prejela tudi župan Občine Križevci mag. Branko Belec in šivilja Terezija Lisec.

Večer se je zaključil z druženjem ob bogati pogostitvi, katero so pripravile članice Društva kmečkih žena.


Več v Kultura in izobraževanje