V Domu starejših Rakičan izvedli zdravstveni program s korakom do zdravja

V tem obdobju, ko se zdravstveni program izvaja se stanovalce doma spodbuja h gibanju in zdravemu načinu življenja

Jože Žerdin, sobota, 29. junij 2013 ob 22:35
S korakom do zdravja

S korakom do zdravja

Delovna terapija v Domu starejših Rakičan pri Murski Soboti je v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo Murska Sobota, v petek, 28. junija, pripravila zdravstveni program z naslovom s korakom do zdravja. Program je bil prilagojen stanovalcem doma.

Gre za projekt, ki se v domu izvaja dvakrat letno, poleti in v jesenskem času. V tem obdobju, ko se zdravstveni program izvaja se stanovalce doma spodbuja h gibanju, zdravemu načinu življenja, s poudarkom, da bi se njihovo fizično, psihično in socialno stanje na nek način še izboljšajo. Na tak način stanovalci doma navežejo pristne in prijateljske stike z delovno terapevtko v domu Sonjo Kolbl ter zdravstveno osebje Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota.

V tokratni program s korakom do zdravja so bili vključeni tudi prostovoljci in drugi zaposleni, ki so stanovalce spremljali pri njihovi hoji itd. Pred začetkom hoje je vsak udeleženec, ki je bil vključen v program, opravil različne zdravstvene meritve, kot je krvni tlak in pulz. Po nekaj minutni hoji okrog doma in parka v Domu starejših v Rakičanu so spet opravili iste zdravstvene meritve, opravili so jim zopet vitalne funkcije, kot je bila njihova obremenitev telesa  pri hoji.

Želja delovne terapije je v tem, da bi za njih v prihodnje pripravili še različne tovrstne zdravstvene programe. Ob tem programu želijo ob koncu programa videti, kakšna je gibljivost stanovalcev, pri čemer bi jih radi v prihodnje na najvišji stopnji gibljivosti še ohranili. Že sedaj se v domu pripravljajo na 27. september, ko bodo obeležili svetovni dan srca.


Več v Kultura in izobraževanje