Med vini za EuroBasket 2013 tudi vina Radgonskih goric, Steyer in P&F Jeruzalem Ormož

Ljubljanska vinska pot – Koš slovenskih dobrot, bo potekala na Bregu od sobote, 14. septembra 2013, do sobote, 21. septembra 2013; vsak dan med 11. in 19. uro

Prlekija-on.net, petek, 19. julij 2013 ob 17:12
Prvo poletno soboto so obiskovalke in obiskovalci prve letošnje izvedbe Ljubljanske vinske poti, poimenovane Poletna vinska razvajanja, spet lahko pokušali in kupovali vina ter različne kulinarične dobrote. Naslednja priložnost za sprehod po Ljubljanski vinski poti se jim ponuja sredi septembra, ko se bodo v Ljubljani kar osem dni predstavljali ponudniki vinsko-kulinaričnih dobrot. Tako kot vsako leto, pa se bo vinska pot po Ljubljani vila tudi za martinovo.

Ljubljanska vinska pot krat dva
V zaključnem tednu EUROBASKET-a, največje in najbolj obiskane športne prireditve v Sloveniji, t.j. v tednu med 14. in 21. septembrom 2013, ko bo v Ljubljani po predvidevanjih več kot 10.000 ljubiteljev košarke iz cele Evrope, bodo na Bregu ob Ljubljanici pripravili odprto prodajno prireditev, ki so jo poimenovali Koš slovenskih dobrot. Obiskovalcem iz cele Evrope želijo predstaviti in ponuditi odlična slovenska vina in naše zaščitene kmetijske pridelke in proizvode ter jih predstaviti kot protiutež masovnim tujim pridelkom in proizvodom. Ljubljanska vinska pot – Koš slovenskih dobrot, bo potekala na Bregu od sobote, 14. septembra 2013, do sobote, 21. septembra 2013; vsak dan med 11. in 19. uro.

Najbolj poznana izvedba Ljubljanske vinske poti – Martinovanje v Ljubljani, pa bo v soboto, 9. novembra, med 10. in 17. uro. Poseben poudarek te prireditve bo na mladih vinih letnika 2013. Sestavni del prireditve tudi letos ostaja predstavitev županskih vin vseh tistih slovenskih županov, ki tovrstna vina imajo. Predstavitev teh vin bo v atriju ljubljanske Mestne hiše, kjer bodo predstavljena tudi vina Ljubljanske vinske poti po izboru župana Mestne občine Ljubljana.

Vina za EuroBasket 2013
Na 15. Slovenskem festivalu vin se je lani začel poseben projekt - Izbor vin za EuroBasket 2013. Posebne komisije sestavljene iz strokovnjakov, ki jih je izbral Slovenski festival vin, predstavnikov trgovskih, hotelskih in gostinskih podjetij, ki jih je izbral pooblaščeni partner EuroBasketa - Hiša kulinarike Jezeršek ter predstavnikov EuroBasketa je na samem festivalu opravila prvi izbor festivalskih vinarjev in vin predstavljenih na festivalu. Kriteriji za to fazo izbora so bili povezani predvsem z zmožnostmi vinarjev, da sodelujejo v akciji (ustrezna kakovost vin za tip dogodka, potrebne količine, njihova želja po sodelovanju, ...).

V nadaljevanju so predstavniki štirih partnerjev (Slovenski festival vin, EuroBasket, Hiša kulinarike Jezeršek in Koželj - hiša dobrih vin) na podlagi ocenjevalnih in anketnih listov izbrali 26 vinarjev, ki so najbolj ustrezali kriterijem izbora, in sestavili sezname željenih vin, ki bi se lahko skozi projekt promovirala in prodajala. Nosilec projekta je skozi pogajanja s tistimi, ki so izrazili interes po sodelovanju, opravil končni izbor vinarjev in vin, ter le-te uradno objavil in predstavil na novinarski konferenci, ki je bila 16.7.2013, na Dvoru Jezeršek.

Vina EuroBasketa 2013:
- Peneča vina:
  • Zlata penina, natur brut, zelo suho, Radgonske gorice, Štajerska Slovenija
  • Vila Istenič, polsuho, Istenič, Bizeljsko-Sremič
- Bela vina:
  • Rebula Quercus, suho, 2012, Goriška Brda, Brda
  • Šipon Gomila, suho, 2011, P&F Jeruzalem Ormož, Štajerska Slovenija
  • Tri cuvee – trojka, suho, 2012, Steyer, Štajerska Slovenija
  • Zelen Lanthieri, polsuho, 2011, Vipava 1894, Vipavska dolina
  • Chardonnay, 2011, suho, Dušan Kristančič, Brda
  • Beli križ, suho, 2012, Marof, Prekmurje
  • Breg, chardonnay, suho, 2009, Marof, Prekmurje
- Rose in rdečkasta vina:
  • Damski rose, polsuho, 2011, Erzetič, Brda
  • Cviček, suho, 2011, Martinčič, Dolenjska
- Rdeča vina:
  • Refošk Rex Fuscus, suho, 2011, Vinakoper, Slovenska Istra
  • Stara brajda, suho, 2009, Ščurek, Brda
  • Teran, suho, 2011, Štoka, Kras


Več v Kultura in izobraževanje