Obnovljena kapela v Vučji vasi

Prva kapela je bila v vasi postavljena leta 1876

Jože Žerdin, četrtek, 25. julij 2013 ob 23:34
Med sakralnimi objekti, ki je spomeniško zaščiten v Vučji vasi v župniji Križevci pri Ljutomeru je kapela, ki je posvečena Trpečemu Kristusu. Čeprav je bila prva kapela v središču obmurske vasi Vučja vas postavljena davnega leta 1876, so od njenega nastanka in gradnje ostali spomini in zapisi.

Sicer pa ima kapela bogato zgodovino, kajti obnovljena je bila leta 1984. V tistem času je leta 1986 skozi Vučjo vas potekal tranzit prometa tovornjakov in drugih vozil. Neke noči pa se je zgodilo, česar verniki v Vučji vasi niso pričakovali, eno od vozil je zapeljalo v kapelo in jo porušilo. Da v vasi ne bi imeli verskega objekta so se verniki Vučje vasi spet odločili in leta 1986 postavili novo kapelo. Ta je sedaj po nekaj desetletjih bila spet potrebna obnove.

Vaški odbor, ki ga je vodila Milica Hamler, sicer dejavna tudi v župnijskem pastoralnem svetu župnije Križevci pri Ljutomeru, se je odločil za obnovo kapele, v kar jih je vodilo tudi dejstvo, da je streha na kapeli začela zamakati. Vsa obrtniška, kleparska in mojstrska dela so bila zaupana mojstru Ludviku Vogrincu iz Železnih Dveri. Tako je kapela dobila novo in lepšo podobo, kajti uredila in prekrila se je streha zvonika, s pomočjo kritine Tondach iz Borecev, pobarvan je zvonik in del fasade kapele. Šlo je za velik finančni zalogaj, zato so verniki Vučje vasi za obnovo kapele prispevali dobršen del sredstev.

Za vernike Vučje vasi je bil to lep cerkveni dogodek, ko je domači župnik župnije Križevci pri Ljutomeru Štefan Vinkovič na vaškem žegnanju opravil blagoslovov obnovljene kapele in pohvalil vernike Vučje vasi, da so se odločili za obnovo kapele. V kapeli je naslikanih več nabožnih fresk. Nameščena je tudi spominska tabla z zgodovinskimi fotografijami od obnove do novogradnje kapele. Sicer pa je za urejanje kapele v vasi zadolženih sedem skupin vernikov, ki urejajo okolico in notranje prostore kapele.


Več v Kultura in izobraževanje