Predsednica Vlade Alenka Bratušek na obisku v Renkovcih, kjer so odprli novo gradbišče

Podjetje Friško d.o.o. pričelo z gradnjo 24.000 m2 velikega rastlinjaka za gojenje paradižnika LUŠT – Povečanje pridelave za več kot 50 odstotkov - Vrednost naložbe 2,9 mio. EUR – Zaposlitev bo dobilo okrog 15 ljudi

Jože Žerdin, nedelja, 25. avgust 2013 ob 14:11
V soboto, 24. avgusta, so v Renkovcih predsednica Vlade Republike Slovenije, mag. Alenka Bratušek, župan Občine Turnišče Slavko Režonja in direktor podjetja Friško d.o.o. Dejan Šumak svečano odprli gradbišče 24.000 m2 velikega rastlinjaka za gojenje paradižnika pod že uveljavljeno in s strani potrošnikov odlično sprejeto znamko LUŠT.

Vrednost naložbe je 2,9 mio. evrov. Investitorji bi si želeli tudi sofinanciranje s strani EU, za kar še niso prejeli odgovora. Podjetje Friško d.o.o. je hčerinsko podjetje družbe Paradajz d.o.o., ki je v lanskem letu na slovenski trg uspešno lansirala paradižnik pod znamko LUŠT. Ker se je pridelek zelo dobro prijel med slovenskimi potrošniki, so se odločili, da povečajo pridelavo za nekaj več kot 50 odstotkov. Gre za nadaljevanje pomembnega razvojnega projekta v Pomurju, ki lahko v prihodnosti predstavlja steber slovenske pridelave zelenjave.

Tako bodo pridelavo z 2.000 ton povečali na nekaj več kot 3.000 ton letno, kar predstavlja okrog 20 odstotni delež samooskrbe s paradižnikom v Sloveniji, pomeni pa to tudi dodatno zmanjševanje uvoza. Zaposlitev bo dobilo okrog 15 ljudi. Tako bo v že obstoječem rastlinjaku podjetja Paradajz d.o.o. in novem rastlinjaku podjetja Friško d.o.o. prihodnje leto zaposlenih okrog 50 ljudi, posredno pa bosta oba projekta ustvarjala še dodatnih 20 delovnih mest.

Vrednost celotne naložbe, ki poleg objekta vključuje še zemljišča, nadzor, zemeljska dela itd., je 2,9 mio. evrov, ki so jih investitorji zagotovili z dokapitalizacijo in najemom bančnega kredita. Investitorji bi si želeli tudi sofinanciranje s strani EU, za kar so februarja oddali vlogo na razpis Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Za enkrat še niso prejeli pozitivnega odgovora, saj rezultati razpisa še niso znani. Glede na nizko samooskrbo Slovenije na področju pridelave zelenjave, so optimistični. Velikost objekta bo 24.000 m2, od katerih bo 22.000 m2 namenjenih gojenju paradižnika, 2.000 m2 pa odpade na manipulativni prostor.

Že sedaj  je rastlinjak podjetja Paradajz d.o.o. trenutno največji v Sloveniji, pridelovalec pa je nosilec znanja s področja gojenja rastlin v zaprtih prostorih, ogrevanih z geotermalno energijo. Tehnologija pridelava paradižnika LUŠT v novem rastlinjaku bo enaka kot v obstoječem. Se pravi bo paradižnik LUŠT tudi v prihodnje pridelan na človeku in naravi prijazen način. Tudi nov rastlinjak bo namreč ogrevan s pomočjo geotermalne vode, rastline bodo gojili v naravni mešanici šote in kokosovih vlaken, jih zalivali z zbrano deževnico, škodljivce pa zatirali s pomočjo njihovih naravnih plenilcev. V podjetju namreč verjamejo, da je tudi to pomemben del njihove uspešne zgodbe.

Ne gre pa pozabiti tudi, da je lokalno pridelana zelenjava sveža, njena dozorelost je optimalnejša in ima zato večjo hranilno vrednost z večjo vsebnostjo nekaterih vitaminov. Paradižnik, ki ga prodajajo pod blagovno znamko LUŠT, je na prodajne police trgovin trgovske verige TUŠ prvič prispel 25. aprila lani in je odtlej pravi prodajni hit. Letos pa ga je poleg TUŠ-a možno kupiti tudi v Mercatorju, E.Leclercu, Lidlu in Jagerju.


Več v Gospodarstvo