Alenka Bratušek odprla sejem AGRA

Na sejmu se predstavlja 1.730 razstavljalcev iz 29 držav

Branko Košti, nedelja, 25. avgust 2013 ob 16:4811
Na stojnici Künštnih Prlekov je Alenka Bratušek prejela tudi potni list Republike Prlekije

Na stojnici Künštnih Prlekov je Alenka Bratušek prejela tudi potni list Republike Prlekije

V soboto, 24. avgusta, se je v Gornji Radgoni pričel 51. Kmetijsko - živilski sejem, na katerem se predstavlja 1.730 razstavljalcev iz 29 držav.

V prisotnosti številnih gostov, med njimi so bili kmetijski minister mag. Dejan Židan, minister za obrambo Roman Jakič, podpredsednik Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo in namestnik kmetijskega ministra Litve Mindaugas Kuklierius, nekateri poslanci državnega zbora in svetniki državnega sveta, župan Občine G. Ragona Anton Kampuš, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Cvetko Zupančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk in vinska kraljica Slovenije Neža Pavlič, je letošnji sejem AGRA odprla predsednica vlade mag. Alenka Bratušek. S tem je bila prekinjena 50-letna tradicija, ko so sejem odpirali vedno le moški.

Ni pa bila prekinjena tradicija dežja v času sejma, saj je že otvoritev spremljalo močno, težko pričakovano deževje, ki pa je za kmetijstvo prišlo veliko prepozno.

Voda je osrednja tema letošnjega sejemskega strokovnega programa, zato so sejem simbolično odprli s predajo prekmurske lončarske pütre predsednici vlade člani KUD Moščanci in KUD Budinci, nato pa zapeli še znano prekmursko pesem Teče mi vodica.

Voda oz. z njemim pomanjkanjem povezana suša in ureditev namakanja, je bila skupna točka skoraj vseh govornikov. Predsednik uprave Pomurskega sejma mag. Janez Erjavec je v uvodnem nagovoru poudaril odgovornost in poslanstvo kmeta, njegovi skrbi za družino, naravo in kulturno krajino.

Predsednik Kmetisko gozdarske zbornice Cveto Zupančič, je opozoril, da bi dodatne obremenitve močno otežile preživetje kmetij in zahteval pravično razdelitev bremen krize na vse sloje prebivalstva. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zevze Slovenije je zatrdil, da je, kot v dolgoletni zgodovini zadružništva, kmetijstvo tudi v tej krizi temelj gospodarstva, ker na kmetijah delajo na dolgi rok in ne zapravijo, česar še niso zaslužili. Poudaril je še, da kmetje ne morejo pristati na nove obremenitve.

Kmetijski minister mag. Dejan Židan, je kot uspeh izpostavil uspešno izpogajano novo kmetijsko reformo in izpllačilo subvencij. Opozoril je na preveliko odvisnost Evrope od izvoza beljakovinskih komponent in velike podnebne spremembe.

Mag. Alenka Bratušek je izpostavila vlogo Pomurja pri zagotavljanju samooskrbe, saj kmetijska zemljišča v Pomurju obsegajo kar dvakrat več površin, kot drugod v Sloveniji. Povedala je še, sa si vlada prizadeva za večji delež domače hrane v trgovinah, v ponos pa nam mora biti kakovost slovenskih pridelkov, izdelkov in turistične ponudbe.

Po svečani otvoritvi si je predsednica vlade v spremstvu gostov ogledala sejem. Med drugim se je ustavila pri stojnici Sindikata kmetov Slovenije, kjer so zbirali podpise proti načrtovanim dodatnim obemenitvam kmetov. Zagotovila je, da se je vlada s predstavniki kmetov o tej problematiki pripravljena pogovarjati. Na stojnici Künštnih Prlekov je prejela tudi potni list Republike Prlekije.


Več v Gospodarstvo