Veliki vinogradniški protest na sejmu AGRA

Več kot 1000 vinogradnikov protestiralo proti novemu načinu obdavčitve katastrskega dohodka in davka na nepremičnine

Jože Žerdin, torek, 27. avgust 2013 ob 22:555
Vinogradniški protest na sejmu AGRA

Vinogradniški protest na sejmu AGRA

V okviru letošnjega mednarodno kmetijsko - živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni, kateri bo vrata zaprl v četrtek, 29. avgusta, je bil torek, 27. avgusta namenjen dnevu vinarjev in vinogradnikov.

Prav naključje je hotelo, da so se slovenski vinogradniki, tudi pomurski, združili in prišli protestirat proti Vladi Slovenije, ki želi z novimi davki na obdavčitev katastrskega dohodka in davkov na nepremičnine, uničiti slovensko kmetijstvo, podeželje in vinogradništvo ter druge sorodne kmetijske panoge. Vinogradniki so se združili in prišli na sejem AGRA v Gornjo Radgono protestirat temu mačehovskemu odnosu države do kmetijstva. Na protest, oziroma vinogradniški protest jih je prišlo čez 1000 iz vseh koncev Slovenije in tudi Pomurja, ki so najprej protest začeli z mimohodom po sejemskem prostoru, v rokah so nosili žive sadike vinske trte, številne panoje, napisana so bila razna gesla proti Vladi, katero so pozivali naj umakne ta zakon in tako visoke davke za kmete in vinogradnike.

Z glasbo, bučnim ploskanjem in plesom so se zbrali pred upravno zgradbo Kmetijskega sejma v Gornji Radgoni. Ob koncu protesta so vse izpuljene sadike vinske trte iz vinogradov položili na velik kup na ploščadi sejmišča. Vinogradniške protestnike je sprejel tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki jim je sicer obljubil, da bo Vlada z novim zakonom »milejša« do vinogradnikov in kmetov. V kratkem bodo na to temo še sledila pogajanja, morda tudi trda, kjer bo prisotna tudi stroka in kmetje, oziroma vinogradniki sami.

Sejemsko mesto Gornja Radgona še kaj takega v svoji dolgi 51-letni zgodovini mednarodno kmetijsko - živilskih sejmov ni doživelo, da bi se vinogradniki tako združili in enotno nastopili proti Vladi Slovenije.


Več v Gospodarstvo