5. jubilejni literarni zbornik DOSOR-ja

Bogat »učbenik življenja« na 56 straneh in 400 izvodih

Filip Matko, torek, 3. september 2013 ob 15:30
Voditeljica mag. Norma Bale

Voditeljica mag. Norma Bale

V predprostoru domske knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, so v četrtek, 29. avgusta, zvečer javnosti predstavili 5. jubilejni literarni zbornik DOSOR-ja pod naslovom »Ure naših dni«. Izdali so ga v 400 izvodih ter na 56 straneh. V njem so besedila stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja, tam zaposlenih, članic in članov Društva upokojencev Radenci ter drugih zunanjih sodelavcev.

Za zbornik sta gradivo zbrali in uredili Bea Baboš Logar (mentorica literarne sekcije v DOSOR-ju) in Nada Verdev (poslovna sekretarka DOSOR-ja), a besedila je lektorirala Marjanca Ferko Omahen. Kot grafične podlage besedil zbornika so bile uporabljene fotografije del, ki so nastala na letošnji 5. tradicionalni mednarodni likovni koloniji meseca maja v DOSOR-ju, kjer so sodelovali in njim gre zahvala: Anton Buzeti, Lučka Falk, Erna Ferjanič, Rado Jerič, Robert Jurak, Zdenko Krpan, Metka Lipnik, Tatjana Mijatović, Filip Matko Ficko, Vinko Prislan, Radivoj Vojko Štuhec, Laszlo Nemes in Elena Sigmund.

Literarna sekcija DOSOR-ja je kot prvi literarni izdelek pripravila zbornik pod naslovom »Ure našega življenja« in že tedaj je bilo jasno, da ne bo ostalo le pri eni izdaji. Sledile so štiri številke zbornika z naslovom »Ure naših dni« in tokrat je pred nami peta jubilejna številka. »Besede so kakor čebele: lahko pikajo ali prinašajo med« je misel Gizele Sraka, preko 90 letne stanovalke radenskega DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ki je bila zapisana na vabilu na predstavitev tokratne jubilejne izdaje DOSOR-jevega literarnega zbornika »Ure naših dni«, a je z istim naslovom v zborniku objavljen tudi njen uvodnik. Besedila v zborniku so razdeljena na štiri vsebine: Utrinki preteklosti, Pripovedujem ti zgodbo, Potovanja in Majhne sladkosti življenja.  Za uvodnikom Gizele Sraka so v prvem delu objavljene štiri zgodbe Gizele Sraka (Hrumenje motorjev, Pripovedovanje sostanovalke Julijane iz DOSOR-ja, Kartaški bal in Obisk nečaka Jean-Luisa iz Pariza),  zgodba Irene Jančar »Kočijaž«, zgodba Jožice Rajšter »Kako je v našo hišo prišla kultura«, zgodba Jolanke Kranjc »Primorca v Prlekiji«, pripoved Filipa Matka Ficka »Srečanja s Titom«, pesem Suzane Divjak »Mladostniške muhe«, tri pesmi Olge Antič ( Za nepozabne dni, Zaklad in Hišna vila), pesem Brigite Živec »Prisluhnimo Prešernu«, pesem Radeta Bakračevića »Uresničene želje« in pesem Bee Baboš (ko je le-ta bila stara 15 let) »Koraki«. V drugem delu zbornika je zgodba Cvetke Dora »Verona«, dve pesmi Olge Antič (Škratek in Oče) ter pesem Brigite Živec »Zimska idila«. V tretjem delu sta objavljeni dve pesmi Mojce Kumlanc (Zapušča me in Pomlad), dve pesmi Suzane Divjak (Barka in Pomlad), zgodba Amalije Prelog Kuzmič »Na obisku pri slovenski misijonarki v Indiji«, pesem Bee Baboš (ko je le-ta imela 15 let) »Pustite me !«, zgodba Simone Domjan »Traminčki«, dve pesmi Marije Erveš (Praznujmo in Dve), objavljane pa je tudi karikatura Antona Buzetija »Traminčki«. A v zadnjem delu zbornika je zgodba Darinke Nahtigal »Okraski na krožniku«, dve pesmi Radeta Bakračevića (Uresničene sanje in Čakanje), zgodba Irene Jančar »Hladilnika ni bilo« ter nejna pesem »V pričakovanju poletja«, zgodba Marije Fras »Spomin na otroštvo (zgodba o kruhu)«, intervju Amalije Prelog Kuzmič »Pogovor z vnukom«, zgodba Gizele Sraka »Indašnje specialitete«, pesem Brigite Živec »Naš računalniški tečaj«, zgodba Bee Baboš Logar »Grenadirmarš« in dve pesmi Bee Baboš (ko je le-ta imela 15 let) »Ljubim sonce« in »Večer«.

Četrtkovo prireditev je vodila direktorica Zavoda za kulturo, promocijo in turizem v Gornji Radgoni, mag. Norma Bale, ki so ji družbo delali mentorica literarne sekcije DOSOR-ja Bea Baboš Logar ter učiteljica in amaterska dramska igralka Vera Slavič, ki je brala odlomke objavljenih tekstov v zborniku »Ure naših dni«. Za popestritev je glasbene vložke z igranjem na citre dodala Slovenka iz daljne Avstralije (tam z možem Miranom že 43 let živi v Sidneyu) Angelca Lilija Mikuletic, ki je uspela zbrano občinstvo pritegniti še k petju lepih slovenskih narodnih: »Izidor ovčice pasel«, »Moj očka ima konjička dva«, »Mi se imamo radi«… Posebni kulturni dodatek je z recitiranjem svojih del dodala še Ivana Hauser, članica Mariborske literarne hiše.

Vse je na začetku pozdravila direktorica DOSOR-ja, Mateja Hauser, ob zaključku bogatega kulturnega večera pa še vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric Jerneja Jančar, ki je ob DOSOR-jevih »traminčkih« (unikatni piškoti iz DOSOR-jeve kuhinje oz. slaščičarne) ponudila tudi originalni kapelski Traminec. Slednje, priškoti »traminčki«, tako kot zbornik »Ure naših dni«, pa se lahko javnosti predstavi ob finančni pomoči programa LAS Prlekija (Traminčkove dobrote s Kapelskih vinogradov) in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (Evropa investira v podeželje).


Več v Kultura in izobraževanje