Krst dijakov na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota

Dijaki četrtih letnikov so dijakom prvih letnikov pripravili krst

Bojan Sobočan, sreda, 4. september 2013 ob 18:564
Krst dijakov na SZŠ MS

Krst dijakov na SZŠ MS

Dijaki prvih letnikov Srednje zdravstvene šole Murska Sobota so danes prestali krst in preizkušnje, ki so jim jih pripravili dijaki četrtih letnikov. Dijaki prvih letnikov so bili pisano pobarvani po obrazih in drugih delih telesa. Največkrat se je na njih pojavila črka "F", ki pomeni "fazan" oz. "fazanka", kakor jih v skladu s tradicijo označujejo dijaki višjih letnikov.

Dijaki višjih letnikov so pripravili štiri zabavne igre v katerih so se preizkusili izbrani in najbolj pogumni predstavniki posameznih oddelkov prvih letnikov. Dijaki so se preizkusili v vožnji mini avtomobilčkov, potem so jedli kekse in mogli zažvižgati, nato je sledila dirka trojic, ki so imeli skupaj zavezane noge ter na koncu še hitrostna vožnja "dijaka samokolnice". Uradni "sprejem" novih dijakov v šolo pa je bila slovesna zaprisega, ki so jo dijaki izrekli kar med klečanjem na kolenih.

Kot nam je povedala ravnateljica šole po slavnostnem sprejemu dijakov je na njihovi šoli skupno 490 dijakov. Od tega je v prvi letnik vpisanih 140 dijakov v skupno petih oddelkih. Na šoli izvajajo program zdravstvene nege v katerega so letos vpisali tri oddelke, ter po en oddelek v programu kozmetičnega tehnika in bolničarja negovalca.

Glede vpisa ne opažajo bistvenih odstopanj glede na pretekla leta, kar odraža dejstvo, da so programi, ki jih izvaja šola kvalitetno pripravljeni in izvedeni. Po drugi strani pa so navedeni poklici perspektivni saj dijaki, ki uspešno zaključijo šolanje imajo možnost zaposlitve doma, še posebej pa je takšen kader iskan v Avstriji in Nemčiji.

Šola je zelo aktivna pri sodelovanju z ustanovami in lokalnim okoljem na območju Pomurja, saj sodelujejo z bolnicami, domovi za ostarele, občinami, Zavodom za zdravstveno varstvo ter ostalimi institucijami.

Učenci so ob pomoči učiteljev zelo močno vključeni v prostovoljno dejavnost. Za starejše občane, ki so v domovih za ostarele pripravljajo različna obdarovanja ob večjih praznikih, pripravljajo dramske igre in številne druge aktivnosti, ki starejšim popestrijo bivanje v domu.

Največja organizacijska težava s katero se srečujejo zaposleni in dijaki šole je manjkajoča telovadnica. Vodstvo šole že nekaj zadnjih let vlaga izjemne napore za pridobitev telovadnice, ki ne bi zgolj služila kot telovadnica, ampak tudi kot večnamenski prostor, v katerem bi lahko izvedli vse proslave ter ostale aktivnosti šole. Telovadnica bi zaposlenim in dijakom omogočila kvalitetnejše izvajanje izobraževalnega programa in šolskih dejavnosti. V obstoječi situaciji poskušajo najbolj optimalno izkoristiti pogoje za delo, ki so jim na razpolago. Vsekakor pa močno upajo in se zelo trudijo, da se bo njihova večletna želja po telovadnici čim prej uresničila.


Več v Družabno