31 likovnih del Zdravka Dolinška

Prefinjen občutek za estetiko in skladnost tudi v slikarskem svetu

Filip Matko, četrtek, 5. september 2013 ob 12:02
Ogled likovne razstave

Ogled likovne razstave

V galerijskih prostorih Kulturnega doma v Gornji Radgoni se je v sredo, 4. septembra, zvečer javnosti predstavil z 31 likovnimi deli slikar Zdravko Dolinšek iz Radenec, član Likovnega društva Gornja Radgona.

O njem in njegovem delu je zapisala Anamarija Stibilj Šajn tudi: »Zdravko Dolinšek je prefinjen občutek za estetiko in skladnost, ki je neločljivo spremljal in zaznamoval njegovo poklicno delovanje zlatarja in oblikovalca nakita, prenesel tudi v svoj slikarski svet. V njem razkriva navdušenje nad vsem lepim, kar mu je dano v vizualno doživetje in pripada predvsem krajinskim in tihožitnim motivom, pa tudi figuralnim temam. A pravi slikarjevi navdihi sežejo v dno duše, se tam prefiltrirajo in spojijo s subjektivnimi dojemanji ter se nato na slikovni površini pojavijo v subtilni avtorski preobleki. Kot ustvarjalec, ki čuti potrebo po izražanju, kot avtor, ki je odziven na vse novo in drugačno, ustvarja bogat opus, v katerem je zaznati tudi potopisni značaj njegove krajinske motivike. Likovna odkrivanja neznanega, svojstvenega, za posamezni milje specifičnega so namreč pogosto vezana na njegovo udeležbo na različnih kolonijah oz. sorodnih srečanjih likovnih ustvarjalcev. Dela s tovrstnim vsebinskim okvirjem kažejo na njegovo sposobnost pristnega vživljanja, polnega občutenja in likovnega povzemanja najbolj tipičnih karakteristik. Na ustvarjalnem popotovanju pa so vsa nova odkritja podrejena njemu samemu, njegovim subjektivnim  čutenjem in ustvarjalnim prizadevanjem, ki so se z leti raziskovanj, problemskih poglabljanj in iskanj lastnega likovnega izraza izkristalizirala v osebni stil likovnega nagovora… V bogati paleti odsevajo danosti, vezane na konkreten prostor in čas. Vanjo pa so vmešane tudi tiste barvne vrednosti, katerih izvir je v slikarju samem, ki s tančico zamolklosti prekriva naravno živost nanosov in jim daje duhovni naboj. V umirjajočem kolorističnem dogajanju pridejo še posebej do izraza živahni barvni akcenti, najpogosteje rdeči, ki s svojo intenzivnostjo barvnega pigmenta in z materialno naglašenostjo, postajajo nekakšne dominante slikarskih kompozicij, vsekakor pa (p)osebne punktacije z energijo in močjo, ki predramlja umirjenost dogajanja in govori o slikarjevi notranji nuji, da sproščeno razkrije in nezadržno izživi svojo trenutno notranjo atmosfero. Vitalizem dogajanja izhaja tudi iz toplo – hladnih soočanj barvnih nanosov. Vehementni grafizmi namreč zarišejo slikarjev temeljni stik z resničnostjo…«

K slikarskim delom moža je na otvoritvi razstave svojo pesem »Oda« odrecitirala slikarjeva žena Manja Šturm Dolinšek in zabeležimo tokrat pesem z naslovom »Nihče ni kot ti«:  »Nihče ni kot ti. / Nihče ne more biti kot ti. / plivkanje valov ob bregu / dehteči cvetovi na nebu / Nihče ne daje kot ti. / Nihče ne more dajati kot ti. / miline zelene ob bregu / modrine neskončnost na nebu / Nihče ne ljubi kot ti. / Nihče ne more ljubiti kot ti. / z objemi mavric ob bregu / z glasovi srca na nebu«.

Slovesni nagovor je prispevala predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatović, ki je še posebej naglasila letošnjo 50-letnico slikarskega ustvarjanja tega ljubiteljskega umetnika. Njemu v čast ter njegovemu jubileju je na diatonično harmoniko zaigral Robert Majerič iz Spodnjih Ivanjec. Pozdrave je dodala mag. Norma Bale, direktorica Zavoda Kultprotur Gornja Radgona, a v imenu župana Občine Gornja Radgona je avtorja in njegovo razstavo pozdravil Milan Nekrep, ki je sicer predsednik Sveta Območne izpostave JSKD Gornja Radgona.

Sledil je ogled razstave, po razstavi pa je ob manjši pogostitvi pijače (odlična vina !) sponzoriral vinogradnik Milan Hlebec s Koga.


Več v Kultura in izobraževanje