Železniški tir se obnavlja, a...

Bralec nam je poslal sporočilo o delovanju SŽ v KS Krištanci, Šalinci, Grlava, kjer se sprašuje o pravilnosti in o obveščenosti domačinov o izvajanju teh del

Prlekija-on.net, nedelja, 22. september 2013 ob 10:3210
Težki tovorni promet skozi vas

Težki tovorni promet skozi vas

Naš bralec Janče nam je poslal sporočilo in fotografije o delovanju SŽ na njihovem delu občine v KS Krištanci, Šalinci, Grlava, kjer se sprašuje o pravilnosti in o obveščenosti domačinov o izvajanju teh del.

V nadaljevanju je objavljeno sporočilo v celoti, za komentar o tej situaciji pa smo prosili tudi Občino Ljutomer in bo objavljen, ko ga prejmemo.


V sredo 18. septembra zjutraj nas presenetijo težki tovornjaki, ki mimo nas zapeljejo po poljski cesti na polje, kjer zaprejo edini dostop sosedu, ki je bil prisiljen počakati dobre pol ure, da se je lahko odpeljal do svojih lokalov. Cesta na polja, sicer v lasti občine, je ozka in tovornjaki morajo hočeš nočeš voziti tudi po delu privatnega zemljišča. Saj ne bi bilo nikakršnih težav, če bi bili o nameravani dejavnosti Železnic seznanjeni in dogovorjeni za sanacijo posledic vožnje več kot 35 ton težkih tovornjakov po cesti in ob njej. Da škoda bo na cestišču in kanalizaciji (pokrov kanalizacije je že zamaknjen po le nekaj prevozih), je bilo enotno mnenje tudi odgovornih strokovnjakov izvajalca, le nič pismenega nismo imeli, da bo vsa škoda sanirana na račun izvajalca. Cesta je preplastena z asfaltom v privatni režiji in privatnim denarjem ter predvideva le promet kmetijske mehanizacije in lažjih vozil. Presenetilo nas je, da o koriščenju te ceste za težke prevoze, ko smo jih poklicali, ni nič vedel tako vzdrževalec Nograd Lotmerk d.o.o., kot tudi Javno podjetje Prlekija, ki je pred kratkim predala v uporabo kanalizacijsko omrežje, ki poteka tudi ob tej cesti. Tovornjake smo ustavili, jih povprašali za dovoljenja in počakali na odgovorne za to gradnjo, ki so svoj prihod pridno odlagali. Na poziv izvajalca sta se na ogled pripeljala tudi predstavnika z občinskim odlokom seznanjene Policijske uprave Ljutomer, ki sta nas opozorila, da na občinski cesti ne smemo ovirati prometa, sicer bomo kaznovani. Po naši obrazložitvi, da pa imamo pravico postaviti naša vozila ob 2,8 m široko cesto in parcelo na naša privatna zemljišča in s tem ovirati vožnjo le preširokim in pretežkim tovornjakom, pa sta se predstavnika policije strinjala in nas korektno napotila na dogovor z izvajalcem, predstavniki katerih pa do takrat še niso prišli do nas. O odnosu in vzvišenosti odgovornih predstavnikov izvajalca ne bi razpravljal, je pa to na svoji koži občutil tudi naš predsednik KS, saj ga je zadeva in odnos močno razburila.

V celi zadevi je zelo čudno to, da o tej dejavnosti ob in na naših zemljiščih s strani občine, ki je odlok izdala in s strani izvajalca mi nismo bili obveščeni in prav tako ne Nograd in JP Prlekija, da bi skupaj ugotovili in posneli stanje pred pričetkom, dogovorili možnosti koriščenja zemljišč in odpravi posledic. Zanimivo pa je, da je bila obveščena lastnica praznega zemljišča iz Kamnika in oddaljeni kmetje z zemljišči, s katerimi pa naj bi bila dogovorjena tudi odškodnina. Iz občinskega odloka je razvidno, da so bili obveščeni: SŽ, PP Ljutomer, Medobčinski inšpektorat in redarstvo in KS Ljutomer in nikogar od teh ni bilo na spregled pred tem dogodkom. Naša krajevna skupnost, njen predsednik, vzdrževalci ceste in inštalacij na tej trasi in mi pa ne. Še nekaj moti pri tem odloku! Odlok sta izdala kar svetovalec in višja svetovalka, o njem pa direktor občinske uprave ni imel pojma, ko smo ga klicali. Predvidevam, da tudi županja ni vedela zanj in posledice tega. Kaj pa bo s posledicami, ki se bodo poznale kasneje, na primer na cestah, kjer je sicer prepovedan promet takšnih vozil? Je kdo pomislil, da se poškodbe zaradi preobremenitev pokažejo kasneje, po zimi ali še kasneje? (izkušnje iz avtocest)?

Razumemo, da je železnico potrebno obnoviti, da je to projekt, ki ga sofinancira tudi Evropa, da daje delo mnogim a žal očitno nikomur ali le redkim iz našega okolja. Mislim, da pa je nadzor nad početjem izvajalca in njegovih podizvajalcev premalo nadziran in tako smo bili priča npr. parkiranju tovornjakov na mestih, ki temu niso namenjena (pred trgovskimi centri), vožnji po robnikih, ki tako težo očitno težko prenašajo in še bi se kaj našlo. Reakcija npr. redarstva je popolnoma drugačna, če ne obeležim časa pri parkiranju na parkirnem mestu, kar pa ne povzroča nikomur škode.


Več v Gospodarstvo