Podpisali pogodbe o sofinanciranju projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - Sistem C

Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba ter minister za kmetijstvo in okolje, mag. Dejan Židan sta podpisala pogodbe o sofinanciranju projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - Sistem C

Prlekija-on.net, četrtek, 26. september 2013 ob 17:063
Olga Karba in Dejan Židan

Olga Karba in Dejan Židan

V torek, 24. septembra, sta županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba ter minister za kmetijstvo in okolje, mag. Dejan Židan, v Domu kulture Ljutomer podpisala pogodbe o sofinanciranju projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - Sistem C.

Med Ministrstvom za kmetijstvo in okolje kot sofinancerjem in Občino Ljutomer kot upravičencem, je bil izvršen podpis Pogodbe o sofinanciranju gradnje primarnih in sekundarnih cevovodov - Sistem C, Sklop 1: Občina Apače, Pogodbe o sofinanciranju gradnje primarnih in sekundarnih cevovodov - Sistem C, Sklop 2: Občine Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, Pogodbe o sofinanciranju gradnje primarnih in sekundarnih cevovodov - Sistem C, Sklop 3: Občine Ljutomer, Veržej in Razkrižje, Pogodbe o sofinanciranju svetovanja in nadzora nad izvedbo del za izgradnjo vodnih virov, primarnih, sekundarnih in transportnih vodovodov s pripadajočimi objekti ter varovanja vodnih virov in Pogodbe o sofinanciranju priprave in izvedbe strategije komuniciranja za potrebe projekta »Oskrba s pitno vodo Pomurja - Sistem C.

Pogodbena vrednost sklopa 1 je 3 milijone 718 tisoč evrov, od česar bo občina Apače prispevala slabih 180 tisoč evrov. Pogodbena vrednost sklopa 2 je 6 milijonov 873 tisoč, od česar bodo občine Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici prispevale slabih 333 tisoč evrov, pogodbena vrednost sklopa 3 pa je 4 milijone 101 tisoč evrov, od česar bodo občine Ljutomer, Veržej in Razkrižje prispevale slabih 200 tisoč evrov. Pogodbena vrednost svetovanja in nadzora je dobrih 820 tisoč evrov, od česar bo delež občin slabih 40 tisoč evrov, pogodbena vrednost priprave in strategije komuniciranja pa je dobrih 31 tisoč evrov, od česar bo delež občin znašal 1.500 evrov.

Olga Karba je ob tem dejala, da je voda vir življenja in za zagotavljanje vode terja strateško načrtovanje v duhu sloge in dobrega sodelovanja. "Vesela sem, ker nam je to uspelo, skupaj z vsemi občinami soinvestitoricami in seveda v dobri komunikaciji in v partnerstvu z državo," je med drugim dejala županja.

Dejan Židan je dejal, da je ta projekt eden izmed največjih razvojnih projektov, ki smo jih kadarkoli imeli v Pomurju. Pri celotnem vodovodnem sistemu Pomurja, ki je razdeljen na tri krake, gre za 549 km vodov, 8 vodnih virov in 40 črpališč. "In tisto, kar je najpomembneje, gre za stabilno, varno oskrbo 118.344 ljudi, ki živijo v Pomurju, od tega bo 20.568 ljudi prvič priklopljeno na javno vodno omrežje", je med drugim dejal Židan. Projekt je vreden skoraj 130 milijonov evrov.

Janez Rožmarin, vodja projekta, je med drugim dejal, da realizacija projekta zagotavlja celovito oskrbo s pitno vodo na območju občin sistema C. "V okviru projekta je predvidena izgradnja štirih urejenih vodnih virov, 172.843 metrov vodovodnega omrežja, osmih vodohramov, sedmih črpališč pitne vode, 21.350 metrov kanalizacijskega omrežja, tri vakuumske postaje, osem črpališč odpadnih voda, nadgradnjo obstoječe čistilne naprave ter sodoben center vodenja," je dejal Rožmarin. Projekt med drugim zagotavljanje trajne in zanesljive oskrbe prebivalstva s kvalitetno pitno vodo, zaščito vodnih virov zaradi zmanjšanja obremenitve vodnih teles z odpadno vodo in izboljšanje zdravja, življenjskega standarda in kakovosti življenja na tem območju.

Celotno prireditev si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.


Več v Gospodarstvo