Na pomurski avtocesti se je razlilo 500 litrov natrijevega hidroksida

Natrijev hidroksid je strupen in ob stiku s kožo ali ob zaužitju lahko povzroči hude poškodbe, tudi smrt

Prlekija-on.net, sreda, 23. oktober 2013 ob 10:421
Na prizorišču so gasilci v zaščitnih oblekah

Na prizorišču so gasilci v zaščitnih oblekah

Zaradi razlite tekočine, je na pomurski avtocesti bil v sredo, 23. oktobra, zaprt priključek Lenart proti Mariboru in proti Murski Soboti. Zaprta je bila tudi regionalna cesta Pesnica–Lenart, obvoz za osebna vozila pa je bil urejen.

Tekočina, ki se je razlila, je bi bil natrijev hidroksid (NaOH), ki je strupen in ob stiku s kožo ali ob zaužitju lahko povzroči hude poškodbe, tudi smrt. Uporablja se za čistila, pri gorenju pa se iz njega sproščajo strupeni plini. Na kraju dogodka je posredovalo 11 poklicnih gasilcev JZZPR Maribor v zaščitnih oblekah, ki so zavarovali kraj dogodka, zaradi nevarnosti vžiga del ceste preventivno poškropili s peno, preprečili iztekanje nevarne snovi iz cistern, zamašili obcestno kanalizacijo, madeže na cesti posuli s vpojnimi sredstvi, namestili pivnike in pomagali prevozniku pri nalaganju in odstranitvi poškodovanih cistern. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, po ugotovitvah služb pa nevarnosti za ljudi in okolje ni. Poškodovanih oseb ni bilo.

Nesreča se je zgodila okoli 7.45, zaradi neprilagojene hitrosti vožnje 36-letnega voznika tovornega vozila in zaradi nepravilno naloženega nevarnega tovora. Voznik je imel na tovornem vozilu naloženih pet 1000 litrskih cistern z nevarno snovjo natrijev hidroksid. Iz prej opisanega vzroka sta mu med vožnjo dve od njih padli na vozišče, ob tem pa se je po vozišču razlilo približno 500 litrov te tekočine.

Policisti so vozniku tovornega vozila zaradi prej opisanih kršitev izdali plačilni nalog, prav tako pa so plačilni nalog, zaradi kršitev predpisov o prevozu nevarnega blaga, izdali tudi samostojnemu podjetniku, lastniku
vozila. O nesreči sta bila obveščena tudi inšpektor za promet in inšpektorica za okolje, slednja pa je tudi prišla na kraj nesreče in si ga ogledala.


Več v Črna kronika