Ličkanje koruze

DOSOR-jevi humoristi so se lotili domačega opravila

Filip Matko, petek, 25. oktober 2013 ob 08:38
Ličkanje koruze v DOSOR-ju

Ličkanje koruze v DOSOR-ju

Ker je september mimo, je letošnja letina koruze že zdavnaj spravljena doma, so se humoristi v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, ob prvem jesenskem nastopu »lotili« ličkanja koruze, opravilu, ki mu v nekaterih krajih Slovenije pravijo tudi kožuhanje. Ker so stanovalke in stanovalci DOSOR-ja tudi iz različnih krajev, jim je tokratna tematika, ličkanje ali kožuhanje koruze, bila kar blizu.

Nastopila je seveda tradicionalna četverica zaposlenih v DOSOR-ju, ki je v večnamenskem prostoru pred nastopom uredila oder. Ta je spominjal na prostor v skednju, kjer se je ličkanje običajno opravljalo. Na ličkanje je povabila svoje prijatelje »natakarica Frančika« (Vesna Razboršek) in prišel je njen oboževani »pacient Jožek« (Blaž Himelrajh), ki se mu je pridružila »pacientka Štefka« (Damjana Kraner), ni pa manjkala niti »sestra Helga« (Tatjana Geč).

Ob ličkanju so se spominjali svojega skupnega dopustovanja oziroma počitnikovanja v Santa Domingu, ni pa manjkalo šal in pripovedi o vsakdanjih dogodkih v bližnji in daljni okolici ter v državi. Marsikomu od gledalcev in poslušalcev so se pocedile sline, ko so nastopajoči v skladu s tradicijo ličkanja bili bogato pogoščeni z domačimi dobrotami in pijačo iz domače kleti, kar vse je pripravila Frančika. Jožek se je ob tem na veliko hvalil, kako k temu vse on pripomore, a Štefka je ob njem uživala domače dobrote, se pa tudi stisnila k Jožeku, ki ji je všeč. Po običaju je Jožeku pod klobuk in za hlače natiskala koruzno perje, Helga pa se je morala ves čas opravičevati, ker je odrasla v mestu in se je ljudskih opravil, kot je ličkanje, le redko lahko udeležila in vseh »zank« ni poznala.
Zgode in nezgode tokratnih ličkarjev na odru DOSOR-ja so stanovalke in stanovalci ter nekateri drugi prisotni zaposleni nagradili z gromkim aplavzom in to z željo, da četverica zabavljačev čim prej pripravi novo nadaljevanje.


Več v Kultura in izobraževanje