Panonska vas v Marijanišču v Veržeju

Andrej Tomc je ponosen, da je naredil panonsko vas

Jože Žerdin, petek, 1. november 2013 ob 23:55
Andrej Tomc je ponosen, da je naredil panonsko vas

Andrej Tomc je ponosen, da je naredil panonsko vas

Da bi se v pokrajini ob Muri, predvsem v Prlekiji, še ohranil pridih nekdanjega stavbarstva in gradnje starih cimpranih hiš kritih s slamo za poznejše rodove, se je Andrej Tomc iz Banovcev odločil, da bo naredil maketo panonske vasi, kar mu je tudi uspelo.

Panonsko vas, katero je naredil umetniški mojster Andrej Tomc, sicer član društva upokojencev Veržej, je naredil po zamisli cehovskih delavnic. Na svoji razstavi panonska vas v Marijanišču v Veržeju je svoje umetniško delo pokazal širši javnosti. Po zamisli gre za kmečke vasi s cimpranimi hišami, krite s slamo in s temi izdelanimi maketami je prikazal več vrst obrti, ki so takrat delovale na vasi; izdelal je žago, kovačnico, mlin, katerega je poganjala voda, kolarstvo, žganjarno, kjer so kuhali žganje in v vsaki vasi je bila tudi kapela.

V tej panonski vasi je Andrej zajel Prlekijo, Prekmurje in Porabje in čas zavrtel za več desetletij nazaj. Gre za značilno arhitekturno gradnjo hiš in drugih gospodarskih poslopij, katera so bila zgrajena pred več kot sto leti. Hiše so bile cimprane, te so bile zgrajene iz lesa, blata in pokrite s slamo. To so bile preproste majhne hiše, ki so jih kmetje gradili iz naravnih materialov. Cimprane hiše so bile z zunanje in notranje strani ometane z blatom pomešanimi plevami in krita s slamo. Tla v notranjosti so bila praviloma iz zbite gline in prekrita z deskami.

Taka panonska vas je bila značilna za Prlekijo, Prekmurje in Porabje. Tako je mojster panonsko vas naredil z veliko natančnostjo kot pravi rokodelec, pa čeprav izhaja iz Gorenjske, se je v take panonske cimparne hiše »zaljubil«. Kot pravi Andrej je kolo časa zavrtel za mnogo let nazaj tja v 19. stoletje, ko so še kmetje živeli v takih cimpranih hišah. Vsi, ki so si njegovo umetniško stvaritev ogledali, so spoznali arhitekturo gradnje, okolje in način življenja naših prednikov.


Več v Kultura in izobraževanje