Blagoslovili prenovljeno kapelo sv. Florjana

Poleg kapele, so blagoslovili tudi dva Marijina oltarja v župnijski cerkvi ter portala in stopnišče na Miklošičevem trgu

Nuša Novak, ponedeljek, 4. november 2013 ob 13:313
Blagoslov je opravil škof dr. Peter Štumpf

Blagoslov je opravil škof dr. Peter Štumpf

V nedeljo, 3. novembra, smo se v Ljutomeru veselili obnove portalov, Kapele sv. Florjana z obzidjem in stopnišča na Miklošičevem trgu ter dveh oltarjev v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika. Zato je gospod župnik Andrej Zrim, povabil vse vernike in ostale krajane, da so se nam pridružili ali že pri sv. maši ob 10. uri ali pa po 11. uri na Miklošičevem trgu ter kasneje na druženju ob dobrotah pridnih gospodinj in gospodarjev.

Prenova stopnišča Miklošičevega trga končana
Prenova stopnišča Miklošičevega trga končana

Pri sv. maši ob 10. uri, na zahvalno nedeljo, je potekala slovesna blagoslovitev obnove Marijinega in rožnovenskega oltarja ter portala. Pri sveti maši je bil z nami tudi g. škof dr. Peter Štumpf, ki je slovesno blagoslovil vsa opravljena dela. Vsi župljani smo lahko ponosni na opravljeno delo. Trudimo se ohranjati kulturno dediščino naših prednikov, kar je naša pravica in hkrati tudi dolžnost. Ponosni smo lahko, da imamo tako lepo urejeno in vzdrževano cerkev. S pomočjo župnika Andreja in darujočih vernikov, ki so vsako drugo nedeljo še posebej velikodušno darovali za obnovo, se je obnova tako uspešno zaključila. Vse obveznosti, ki pa za obnovo še niso poravnane, pa bi s pomočjo darovalcev in donatorjev, s skupnimi močmi, do konca tega leta, zaključili z zbiranjem sredstev. Čeprav je bil namen obnoviti samo en oltar, pa se je v tem času hvalabogu dokončala obnova obeh oltarjev.

Tudi portal pred cerkvijo je dobil novo podobo. Že ob prihodu župnika Andreja, so mnogi omenjali, da bi se moralo urediti stopnišče pred cerkvijo in polepšati portal. V ta namen je gospod župnik naslovil na Občino Ljutomer posebno vlogo s prošnjo za finančno podporo pri izpeljavi tega projekta. V tem času je bil s strani Ministrstva za kulturo podan razpis za ohranjanje kulturne dediščine. Skupaj z Občino Ljutomer so pristopili k razpisu in bili uspešni. Tudi Miklošičevo leto je dodalo kamenček v mozaik vseh prizadevanj. Tudi ta dela so se uspešno zaključila.

Tako je Miklošičev trg pred cerkvijo dobil novo podobo. Številni turisti in romarji pa bodo lahko še bolj uživali ob ogledu kulturnih znamenitosti našega prečudovitega Lotmerka. Večinski delež sredstev za omenjeno obnovo sta krila Občina Ljutomer in Ministrstvo za kulturo.

Kljub malce slabšemu vremenu, je celotna slovesnost in skupno druženje potekalo v prijetnem duhu ob lepi besedi, molitvi in pesmi. V teh, ne preveč prijaznih časih, je vsak tak dogodek zelo pomemben. Sreča je v srečanju in druženju, zato je lepo, da si vzamemo čas za skupno slavljenje.

Iskrena hvala gospodu župniku Andreju Zrimu in njegovim pomočnikom, vsem darovalcem in donatorjem, Občini Ljutomer in županji mag. Olgi Karba, Ministrstvu za kulturo ter vsem, ki so kakorkoli pripomogli k obnovi vseh omenjenih del.

V spodnjem videu si lahko ogledate del kulturnega programa, blagoslovitev in govor županje.


Več v Kultura in izobraževanje