Pater Anselm Grün prišel med veržejske salezijance

V Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum je predstavil knjigo z naslovom Vino, darilo neba in zemlje

Jože Žerdin, torek, 19. november 2013 ob 23:30
Anselm Grün

Anselm Grün

Anselm Grün je pater in priljubljeni pisatelj, ki je bil rojen leta 1945, je pater in ekonom v benediktinskem samostanu Münsterschwarzach. V svojih številnih knjigah, tečajih in predavanjih obravnava človekove stiske in vprašanja, ki se mu ob tem postavljajo. Sodi med najbolj brane sodobne krščanske avtorje.

Njegove knjige, prodanih je bilo že več kot 14 milijonov izvodov, so prevedena v 32 jezikov sveta. Več kot tisoč ljudi letno obišče njegova predavanja po vsem svetu. Tako je pater Anselm Grün prišel med veržejske salezijance, ko je v petek, 15. novembra v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum v Veržeju predstavljal med številnimi obiskovalci svojo najnovejšo knjigo z naslovom Vino, darilo neba in zemlje.

Bil je to prisrčen in prijetnem pogovor patra, z veržejskimi salezijanci in ostalimi obiskovalci. V začetku predstavitve knjige in pogovora s patrom je zbrane nagovoril direktor Zavoda Marianum Veržej Janez Krnc. Ker je bil ta večer namenjen vinu, njegovi pridelavi in pitju je bila kot gostja večera nova ljutomerska vinska kraljica Martina XVII Ines Munda doma iz Ljutomera, ki je povedala, da je zadovoljna, da se je udeležila tako lepega vinskega večera, pri čemer je predstavila prleško ljutomersko-ormoška vinorodna območja, kjer se prideluje odlična in vrhunska vinska kapljica.

Ob predstavitvi knjige je pater povedal, da je pitje vina užitek in dar duhovnosti, spregovoril je tudi o svetopisemskih citatih ter o vinskih svetnikih, ki se častijo, kot je sv. Martin, sv. Urban in sv. Janez, kajti ti svetniki so častilci vin in prav v cerkvah se blagoslavlja vino. Vino pa naj se uživa zmerno, priporoča pa se tudi za zdravje. Njegova nova knjiga, ki je bila predstavljena v Veržeju govori o tem, da človeka že več kot šest tisoč let navdušuje, ko pije vino. V vseh kulturah je vino imelo vedno tudi svoj simbolni pomen. Anselm Grün v knjigi razkriva duhovno razsežnost vina, v krščanskem pomenu besede, pomen vina se obravnava tudi v Svetem pismu, kot v zgodovini krščanstva, vse do današnjih dni. V knjigi so predstavljene lepe in čudovite fotografije slovenskih vinorodnih pokrajin, z besedilom in simbolnim pomenom vina. Knjiga patra benediktinca Anselma Grüna razkriva pomen vina v Stari in Novi zavezi. Skozi zgodovino krščanstva so bili z vinogradništvom povezani samostani. Vino, ko ga uživamo največkrat pomeni pravilo, da nas uči hvaležnosti, vliva nam veselje, gradi skupnost in prinaša duhovno razsežnost, kadar o njem premišljujemo.

Po predstaviti knjige je bila še degustacija vin vinske kleti Dveri-Pax iz Jarenine. Tudi veržejski salezijanci so na degustacijo prinesli svoja vina, ki jih sami pridelujejo. Ob koncu je pater še skupaj z navzočimi v Kovačičevi dvorani v Veržeju nazdravil z vini. Obiskovalcem, ki so si kupili njegovo knjigo Vino, darilo neba in zemlje se jim je v vsako knjigo tudi lastnoročno podpisal. Še pozno v noč se je pater Anselm Grün z obiskovalci zadržal v sproščenem pogovoru.


Več v Kultura in izobraževanje