Tradicionalni slovenski zajtrk in naravoslovni dan na OŠ Križevci pri Ljutomeru

Na OŠ Križevci so učenci imeli tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh z medom in maslom, mleko in jabolko

Jaka Godec, 9. razred, sreda, 20. november 2013 ob 17:12
Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Križevci

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Križevci

Na osnovni šoli Križevci pri Ljutomeru so učenci kot vsako leto jedli tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh z medom in maslom, mleko in jabolko. Vsa živila so pridelana iz strani lokalnih pridelovalcev hrane.

Pobuda za tradicionalni slovenski zajtrk je nekaj let nazaj prišla iz strani čebelarjev. Na šoli poteka tudi čebelarski krožek, v katerem bi si čebelarji želeli več otrok. Nekateri okoliški pridelovalci medu in podžupan občine Križevci so se zajtrku na OŠ Križevci tudi pridružili. Po slavnostnih govorih so si učenci (najprej starejši, nato pa še mlajši) lahko postregli z dobrotami.

Po tem je za učence višje stopnje sledil naravoslovni dan. Šesti razred se je učil o medu, sedmošolci so z razredničarko pekli medenjake, osmošolci so poslušali predavanje Jožeta Šalamuna iz Banovcev o čebelah in čebelarstvu, najstarejši, devetošolci, pa so s pomočjo učiteljev spoznavali zdravo prehrano in gibanje ter porabo kalorij pri aktivnostih.

Kot učenec devetega razreda sem sodeloval pri učenju o zdravi prehrani in gibanju. Dan se je meni in mojim sošolcem zdel zelo zanimiv, saj smo se naučili veliko novega o vnosu in porabi kalorij, kako shujšati, kakšni so povprečni vnosi energije pri posameznikih in kako se energijo porabi. Tudi tradicionalni slovenski zajtrk se mi zdi pomemben, saj v prihodnosti ne smemo pozabiti, kakšen naj bi bil. Če pa bomo jedli samo hitro hrano, pa se kaj takšnega lahko zgodi. Tak projekt je dobra ideja, zraven vsega pa je še okusen.


Več v Kultura in izobraževanje