S slavnostno akademijo počastili 200-letnico rojstva Franca Miklošiča

V Domu kulture Ljutomer je potekala slavnostna akademija, s čimer se je tudi sklenilo letošnje Miklošičevo leto

Prlekija-on.net, petek, 22. november 2013 ob 22:50
Na akademiji je spregovoril tudi minister za kulturo, dr. Uroš Grilc

Na akademiji je spregovoril tudi minister za kulturo, dr. Uroš Grilc

V torek, 19. novembra, dan pred 200. obletnico rojstva jezikoslovca svetovnega slovesa dr. Franca Miklošiča, je v Domu kulture Ljutomer, potekala slavnostna akademija, s čimer se je tudi sklenilo letošnje Miklošičevo leto.

Odkrili doprsni kip Franca Miklošiča
Odkrili doprsni kip Franca Miklošiča

Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, je v uvodnem nagovoru spregovorila o pomenu Miklošiča, ki je bil eden izmed edinstvenih posameznikov, na katerega smo Prleki še posebej ponosni. "Miklošič ni le spomenik uspehov preteklosti posameznika ali naroda. On je mnogo več, saj njegova osebnost v Prlečkah in Prlekih prikliče nekaj zelo redkega in izjemnega. Prikliče le najboljše lastnosti, le najbolj žlahtne občutke in plemenite zamisli. Prav njegova moč nad našimi čustvi in domišljijo, je v tem Miklošičevem letu pritegnila številne posameznike, društva, zavode in organizacije, da so razgalili svojo nesebičnost in se odprli za skupni del poklona prleškemu in slovenskemu velikanu. Idejo, ki je presegla v naši družbi, sicer tako priljubljene delitve," je med drugim povedala županja.

Spregovoril je tudi minister za kulturo, dr. Uroš Grilc: "Kdor je kdaj bral Miklošičevo biografijo ali zgolj preletel seznam njegovih del, skupaj kar 34 samostojnih knjig in 108 raznih monografij in spisov, v katerih je pokril domala vse panoge slovanske filologije, slovnico, slovar, zgodovino, narodopisje in tako naprej, se mu je gotovo porodil občutek, da vsega tega preprosto ni zmogel en sam človek," je v začetku povedal minister in v nadaljevanju povedal nekaj o Miklošičevem delovanju skozi leta. Dotaknil pa se je tudi današnjih razmer v jezikoslovju: "Danes, dobrih 120 let po njegovi smrti, je slovensko jezikoslovje zaznamovano s svojevrstnim sporom, z nestrinjanjem o izdelavi posodobljenega slovarja slovenskega jezika. Da ga potrebujemo, je nesporno, jezik je pač živ organizem, predvideva ga tudi resolucija o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2014-2018. V prvi vrsti bo potreben dogovor med vpletenimi institucijami, skrbnicami razvoja slovenskega jezika, ki bo prvi korak na poti k temu, da Slovenci končno dobimo času primeren, torej sodoben slovar slovenskega jezika. S tem lahko damo piko na i letu 2013, ki upravičeno velja za Miklošičevo."

Ob koncu je redna profesorica Univerze v Ljubljani, dr. Martina Orožen v svojem predavanju "Miklošič, veleum 19. stoletja", povzela, kakšno je mnenje o našem rojaku pri članicah in članih mednarodne jezikovne stroke.

V kulturnem programu so nastopili Tina Čeh, Tomaž Zamuda in Komorni zbor Orfej.

Še pred akademijo, so na Glavnem trgu odkrili doprsni kip Miklošiča.

V spodnjem videu si lahko ogledate celotno prireditev.


Več v Kultura in izobraževanje