Petmetrski adventni venec v Banovcih

Pletenje adventnega venca na prostem

Jože Žerdin, nedelja, 1. december 2013 ob 08:40
Adventni venec v Banovcih so postavili člani Turističnega društva Banovci in drugi vaščani

Adventni venec v Banovcih so postavili člani Turističnega društva Banovci in drugi vaščani

Pred prvo adventno nedeljo, 29. novembra, so člani Turističnega društva Banovci in drugi vaščani v središču Banovcev pri kapeli posvečeni Mariji Materi Božji postavili petmetrski adventni venec. Venec so pletli iz smrekovih vej, ki jih je letos prispevala družina Alojza Špura iz Banovcev.

Pletenje in postavljanje adventnega venca v Banovcih so začeli pred 14. leti in vsako leto se pletenja udeleži  vse več ljudi, predvsem mladi prihajajo na ta lep dogodek. Sicer pa je pletenje venca tokrat šlo kar lepo od rok, kajti vso zelenje so povezali z žico, ob tem pa so na venec namestili štiri lučke, ki so povezane na električno omrežje. Na prvo adventno nedeljo so tako v Banovcih v Prlekiji v župniji Križevci pri Ljutomeru na adventnem vencu prižgali prvo adventno luč, in vsako naslednjo nedeljo se bodo še prižgale tri adventne luči. Na venec pa so ženske naredile še rdeče pentlje, kar je dalo čar in pomen vencu, ki bo v središču vasi stal tja do Božiča.

Venec je težak okoli 300 kilogramov in ko je bilo pletenje končano so ga vsi skupaj še ročno dvignili, da je viden od vsepovsod, in venec sedaj visi na drogu in je viden od vseh strani, saj mimo pelje več prometnih cest in se tu giblje veliko turistov, ki pridejo v vas Banovce, saj so v neposredni bližini Terme Banovci.

Pri pletenje adventnega venca je sodelovalo 15 članov Turističnega društva Banovci in drugi vaščani, ki so bili ob koncu zadovoljni, da so pod streho speljali tako zahtevno nalogo, kot je pletenje adventnega venca na prostem. Pri sakralnem objektu svetega Florjana v Banovcih pa so prav tako iz smrekovih vej spletli sicer manjši adventni venec. Vas Banovci leži v Prlekiji in člani Turističnega društva in ostali upajo, da je njihov adventni venec največji v Prlekiji.


Več v Zanimivosti