Koledniki iz župnije Veržej prinašajo srečo v domove

Frančiškovi otroci so postali koledniki

Jože Žerdin, petek, 27. december 2013 ob 18:51
Koledovanje v Veržeju

Koledovanje v Veržeju

Koledniška tradicija je bila na Slovenskem že pred drugo svetovno vojno zelo živa, še poseben pomen so nekoč imeli koledniki v kmečkem okolju, ko so v hiše in domove prinašali blagoslov za dobro letino ter zdravje in srečo ljudem in živini.

Danes, ko se koledovanje ponovno oživlja pa dobiva tudi solidarnostno noto. Koledniki s petjem in igranjem ljudem, ki jih obiskujejo po domovih med božičnimi prazniki in tremi kralji, prinašajo veselo sporočilo božičnega praznika, ob novem letu pa želijo srečo in zdravje. Hkrati pa koledniki zbirajo darove za dobrodelne namene.

Tudi v župniji Veržej so se štiri skupine kolednikov - Frančiškovih otrok vseh starosti v četrtek, 26. decembra zbralo v župnijskih prostorih, kjer so začeli s koledovanjem po vaseh Veržej, Bunčani in Banovci, kjer so se skupaj s sestro Zaliko Svenšek oblekli v trikraljevska oblačila. Gre za Frančiškove otroke, ki že tretje leto k hišam prinašajo trikraljevsko akcijo iz Misijonskega središča Slovenije.

Frančiškovim otrokom - kolednikom je že pred leti obleke sešila Štefka Šterman iz Veržeja. Koledniki imajo na glavah krone, škatlo za dobrodelne namene, nekateri pa so imeli v rokah zvezdo severnico, katero so si naredili sami. Kolednike pa je na njihovo koledniško pot pospremil tudi župnik župnije Veržej Jožef Brečko. Potem, ko so se koledniki odpravili na pot po domovih, so jih ljudje sprejeli z odprtimi rokami. Ob prihodu na domove, so najprej napisali na vhodna vrata besede mir+pogum+blagoslov v letu 2014 (20+G+M+B+14). Ob obisku pri vsaki hiši so zapeli trikraljevsko pesem, v kateri jih pozdravljajo in jim voščijo za praznike, dosti veselja in miru v novem letu.

Letošnja nabirka trikraljevske akcije ima geslo »Naše veselje za srečo drugih« in prinaša rešitev otrokom v misijonskih deželah, kjer delujejo slovenski misijonarji.


Več v Kultura in izobraževanje