Tropski raj pri Kurbusovih na Meleh

Šesta razstava orhidej z živimi tropskimi metulji, tropskih papig in drugih tropskih ptic

Jože Žerdin, petek, 28. februar 2014 ob 22:09
Tropska razstava na Meleh

Tropska razstava na Meleh

Na več kot 8.000 m2 se razprostira sodoben Vrtni center Kurbus na Meleh pri Gornji Radgoni, v katerem že več kot tri desetletja uspešno združujejo ljubezen do poklica, znanja, vztrajnosti, željo po razvoju in inovativnost. Pripravljajo otroške delavnice, razstave, zelenjavni dan, izobražujejo odrasle ter strokovno svetujejo pri nakupu.

Tudi letos se je Vrtni center Kurbus iz Melov pri Gornji Radgoni odločil, da pripravijo že šesto razstavo orhidej, tropskih metuljev in letos kot novost razstava in ogled tropskih papig in drugih tropskih ptic. Vrtnarji iz Vrtnarstva Kurbus so pripravili enkratno in nepozabno razstavo, kajti v njej človek najde svoj mir in sprostitev. Skratka vse je »božansko, rajsko, čudovito«. Ko obiskovalec stopi v tropski raj se počuti, kot da bi prišel v pragozd v t.i. džunglo, kjer pojejo ptice, žubori potok z ribnikom v katerem plavajo zlate ribice, na deblih dreves cvetijo orhideje, več kot 150 različnih sort in cvetov. Po zraku letajo tropski metulji v mnogih barvah, kateri  letajo iz cveta na cvet.

Po zamisli Slavka Kurbusa iz Vrtnarstva Kurbus in projektne vodje Simone Kurbus, ki je za razstavo izbrala rastline - orhideje - lončnice iz celega sveta. Razstava obsega 800 m2 razstavne površine, na kateri so prikazali in naredili pravo tropsko džunglo, kjer se lahko obiskovalec sprehodi med tropskim rastlinjem, pravo tropsko klimo in seveda med metulji in papigami. Obiskovalec z ogledom tropskega raja doživi nepozabno doživetje, kar je sicer osnovni namen razstave. V tropskem raju je torej na ogled čez 150 različnih sort orhidej, ki so jih na ogled pripeljali iz Tajvana, Nizozemske, Nemčije, Italije iz Slovenije. Metulje, ki se iz bub in ob toplem tropskem podnebju izležejo in nenadoma letijo med obiskovalce in na cvetove orhidej, so pripeljali iz Kostarike. Gre za več kot 30 vrst najrazličnejših metuljev, ki jih vsakokrat nadomestijo z novimi, kajti življenjska doba metuljev je zelo kratka - nekaj dni.

Prvo tovrstno razstavo so pri Kurbusovih pripravili leta 2004, in to razstavo z novimi vsebinami nadaljujejo na dve leti in sedaj je ta šesta po vrsti. Gre za velik logistični in organizacijski projekt, kjer sodelujejo domala vsi zaposleni. Ob tem pa jim tudi pomagajo slovenski vrtnarji in cvetličarji. Zaposleni v Vrtnem centru Kurbus na Meleh namreč živijo s to tropsko razstavo, predpriprava za letošnjo šesto razstavo je potekala dobra dva meseca. Tropski raj si vsak dan ogleda veliko obiskovalcev iz Pomurja in ostalih koncev Slovenije in iz tujine, ki so navdušeni, da lahko na enem mestu vidijo pravi mali tropski raj.

Šesta razstava orhidej, metuljev in papig ter drugih tropskih ptic je na ogled od 28. februarja do 23. marca, vsak dan od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure, ob sobotah od 7. do 17. ure in ob nedeljah od 8. do 17. ure. Največji čar te razstave so cvetovi orhidej.


Več v Narava