Manca Košir s knjigo povabila Sobočance k razmišljanju

Soboški TRS začel kulturno ofenzivo

Prlekija-on.net, četrtek, 6. marec 2014 ob 11:56
Soboški forum

Soboški forum

Vse krajša življenjska doba revnejših slojev, pohlep najbogatejših, trpljenje otrok, duševne bolezni, vse večje zaporniške populacije so le nekatere od tem, ki so jih v Soboškem TRSu odprli na prvem Soboškem forumu. Tako so v torek zvečer v Pokrajinski in študijski knjižnici pod taktirko Mance Košir, sociologinje Gabi Čačinovič Vogrinčič in pisatelja ter poeta Dušana Šarotarja spregovorili o vlogi malega človeka v današnjem svetu in grožnjami, s katerimi se sooča.

Doktorica sociologije z ogromnimi izkušnjami, dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, je predstavila prodorno pisanje avtorja Stephana Hessela »Dvignite se!«, ki na luciden in neposreden način poziva k nenasilni družbi in kreativnosti človeka.

Na Hesselovo delo se je navezal tudi pisatelj Dušan Šarotar, ki je pojasnil, da je koncept časa pravzaprav izum srednjega veka. Uvedba ur v zvonikih ponazarja proizvodni način razmišljanja ter seveda izkoriščanja sočloveka z namenom izropati presežno vrednost, ki jo ustvari. Poudaril je, da realno obstaja le prostor znotraj in izven nas. Realnosti ne predstavljajo ure, minute in hitenje zaradi norme, pač pa je naše sobivanje tisto, ki osmišlja človekov obstoj. To definira narod, z jezikom, kulturo, spominom in čustvi. To nas dela Slovence, pa tudi Prekmurce – v tem se zrcali naše bogastvo in povezanost, del česar je seveda tudi družina. Vse, kar je kapitalu ponavadi v napoto.

Predstavnik soboškega TRSa Romeo Varga je izpostavil poglede treh avtorjev, ki poudarjajo čudežni pomen skupnosti na zdravje, katerega znanost še ne more pojasniti. Uničujoče posledice neenakosti, tako za revne, kakor (presenetljivo) tudi za bogate, je možno ublažiti z gospodarskimi in socialnimi inovacijami. Kot je poudaril ameriški milionar John Mackey, poštena razmerja med zaposlenimi, kupci, dobavitelji in lastniki je možno ustvariti v sedanji ureditvi - in to bo edini poslovni model 21. stoletja.

V besedi je moč in zato čakajo na drugi Soboški forum. Če se pridružite, boste že sprememba.

Celoten forum si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.



Več v Kultura in izobraževanje