Spust Gregorjevih hišic po reki Ščavnici

Letos so prvič spustili luči v jajčnih lupinah

Jože Žerdin, sreda, 12. marec 2014 ob 23:191
Gregorčki so splavali po reki Ščavnici

Gregorčki so splavali po reki Ščavnici

Vsako leto, 12. marca, na praznik svetega Gregorja, ko se narava začne prebujati in se dnevi daljšajo, praznuje sveti Gregor, ki velja za prinašalca luči. Sveti Gregor je bil sicer v resnici Gregor Veliki, rojen leta 540 v Rimu, ki je bil papež in cerkveni učitelj. Bil je zavetnik rudarjev, zidarjev, učiteljev, učenjakov, študentov, glasbenikov.

Prav Gregor Veliki naj bi uredil cerkveno petje in gregorijanski koral. Na Gregorjevo se po starih običajih ptički ženijo. Preprosta šega izvira iz časa ročnega kovanja in čevljarstva. God sv. Gregorja je namreč do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 veljal za prvi pomladni dan, kar je pomenilo daljši dan ter več svetlobe in toplote. Dan se je takrat že toliko podaljšal, da obrtniki pri svojem delu niso več potrebovali umetne razsvetljave, zato so luč na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo.

Tako že vrsto let Turistično kulturno društvo Mak Pristava, čigar predsednica je Tanja Zanjkovič, ohranja stari običaj, spuščanje hišic in ladjic – gregorčkov, po reki Ščavnici v vasi Pristava. Hišice in ladjice, ki je bila vsaka osvetljena s prižgano svečko, so otroci ta večer prinesli k mostu reke Ščavnice. Vse so bile narejene iz naravnih materialov, iz papirja, kartona in lesa. Letos pa so se odločili in so tudi za ta lep dogodek v Prlekiji pripravili delavnice v vaško-gasilskem domu v Pristavi, kjer so nekaj ur pripravljali te hišice in ladjice. Letošnja novost je bila, da je po Ščavnici zaplavalo 100 jajčnih lupin napolnjenih z voskom. Tako so se prižgale lučke na plavajočih hiškah in v jajčnih lupinah in se ob mraku spustile po Ščavnici proti Veščici in še naprej.

Reka Ščavnica je bila tisti večer osvetljena z 20 Gregorjevimi hišicami, ladjicami in lučkami. Tega večera so se najbolj veselili najmlajši, otroci in ostali obiskovalci iz Pristave in okolice. Ta večer je bil še poseben, kajti Marija Makovec iz Veščice, je za ta lep stari običaj spekla iz kvašenega testa, majhne ptičke, katere so vsi obiskovalci z veseljem poskusili. Ker je tok vode reke Ščavnice bil malo močnejši, kot sicer, so otroci bili prepričani, da bodo hišice in ladjice odplavale varno po reki Ščavnici in bodo prispele v sosednjo državno Hrvaško. Tako si Turistično kulturno društva Mak Pristava prizadeva, da bi še naprej ohranjali ta lep stari običaj spuščanje hišic in ladjic po reki Ščavnici.



Več v Kultura in izobraževanje