Radenci: Občni zbor SKD Štajerska skupnost

32 odmevnih aktivnosti v minulem letu, letos še bogatejše

Filip Matko, nedelja, 16. marec 2014 ob 09:08
Rade Bakračević

Rade Bakračević

V prostorih DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je v soboto, 15. marca, opravilo svoj redni letni občni zbor Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost, ki ima sicer svoj sedež v Mariboru. Toda, ker ustanovitelj in predsednik tega društva, Rade Bakračević, živi v Radencih, je domači kraj »izkoristil« za kraj zborovanja delegatov iz skoraj vse Slovenije.

Kar 32 odmevnih aktivnosti so v društvu zabeležili v lanskem letu, kar je poročal predsednik Rade Bakračević. Vse te aktivnosti so skozi vse leto vestno zabeležene na spletnih straneh časopisa »Štajerske novice«, ki je že lani zabeležil osem milijonov obiskovalcev in je zatorej bilo temu spletnemu časopisu podeljeno priznanje »Zlato pero«, istovrstno priznanje pa so prejeli še: glavni in odgovorni urednik Rade Bakračević, urednik fotografije Zdravko Majstorović, dopisnik iz Pomurja Filip Matko Ficko, dopisnica iz Beograda Dragana Živojnović (urednica RTV Srbija), dopisnik iz Beograda Marko Lopušina (urednik Večernjih novosti), dopisnik iz Vojvodine - novinar Radomir Čubranović in dopisnik iz Šumadije - novinar in književnik Ivan Rajović. Četverici slednjih so bila priznanja »Zlato pero« izročena 5. oktobra v Beogradu. Letos se beleži že 10-milijontega obiskovalca spletnega časopisa »Štajerske novice« in na tokratnem občnem zboru je bil sprejet sklep, da se priznanje »Zlato pero« dodeli še novinarki Zlatici Zec iz Beograda, ki ji bo priznanje izročeno 16. aprila letos v Beogradu. Lani sta Rade Bakračević in Zdravko Majstorović 7. oktobra obiskala uredništvo časopisa »Pravoslavna patriaršija« v Beogradu.

Na kulturnem področju Srbsko kulturno društvo »Štajerska skupnost« iz Maribora redno sodeluje z drugimi društvi: Mariborska Literarna hiša (Prešernov dan v Varaždinu, predstavitev knjige »Arte stih« v Mariboru in na literarnem popoldnevu v DOSOR-ju, literarni večer v Lendavi, knjiga »Oglej« v Univerzitetni knjižnici Zagreb, večer nacionalnih manjšin v Ludbregu, razstava 21 slovaških naivcev iz Kovačiče v razstavišču RRRudolf v Mariboru, promocija zbornika »pobiralci rose« v Lendavi), Mednarodno društvo prijateljstva Lepoglava (razstava treh vrhunskih avstrijskih slikark na Trakoščanu, večer nacionalnih manjšin v Ludbregu) in drugimi kulturnimi ustanovami (razstava pravoslavnih ikon v Slovenskih Konjicah, mesec srbske kulture v Pomurju, na proslavi Zveze kulturnih društev Maribor, v Pragi na Češkem razstava »Narodne noše in plesi mojega ljudstva«).

Športno udejstvovanje zajema v glavnem vsakoletno tradicionalno mednarodno tekmovanje v šahu. Lanskoletni 8. festival šaha je bil 25. maja v Celju (organizator Cvijetin Blagojević), a Dobre Stojanovski je v Radencih organiziral 18. maja tradicionalni Kross RTS-a.

Srečevanja in druženja so vključena v redno dejavnost društva in tako so bili lani na več prireditvah 1.700-letnice Milanskega edikta (18. maja v Viminacijumu v Srbiji, 6. oktobra v Nišu in 8. oktobra v Beogradu), 14. februarja na praznovanju srbskega državnega praznika v Ljubljani, 16. maja na četrti konferenci srbske medicinske diaspore, 9. novembra na skupščini Srbskega narodnega vijeća v Zagrebu ter od 28. do 30. novembra v Pragi na Češkem na konferenci srbske diaspore držav Srednje Evrope. Sami so se srečali na svojem občnem zboru 18. marca v Radencih ter 24. junija, spet v Radencih, na »slavi društva« v čast svetega Vartolomeja in Varnave; v Ljubljani je 6. decembra ambasador Republike Srbije v Republiki Sloveniji, Aleksandar Radovanović, sprejel predstavnike srbskih društev, ki delujejo v Sloveniji; mariborski župan Andrej Fištravec pa je 11. decembra pripravil prednovoletni sprejem za predstavnike medijev in »Štajerske novice« je zastopal Rade Bakračević. Le-ta je v imenu društva 9. januarja podelil Zlato priznanje Miodragu Muratoviću, podpredsedniku Cerkvenega odbora Srbske pravoslavne cerkve v Mariboru.

In predstavniki tega odbora so se skupaj s parohom SPC v Mariboru, Savom Kosojevićem, udeležili občnega zbora v Radencih, kjer so s posebno molitvijo že vnaprej z najboljšimi željami pospremili na pot snemalno ekipo društva, ki bo v dneh od 16. aprila do 2. maja posnela filmsko reportažo o srbskem pravoslavnem samostanu Hilandar na polotoku Athos v Grčiji.

Kot gost je bil na občnem zboru SKD »Štajerska skupnost« Marjan Pungartnik, »duhovni vodja« mariborske Literarne hiše, med delegati pa predstavnik Dragan Pavić iz Gradca v Avstriji, Cvijetin Mijatović iz Celja, Milan Aksentijević iz Ljubljane in drugi. Zapela je Radmila Radojević, ki pri društvu vodi pevsko skupino Neven, svojo pesem je recitiral ter tudi zapel Boro Manojlović iz Benedikta.

Po poročilu blagajnika, Dobre Stojanovskega, je SKD »Štajerska skupnost« lani imelo dohodkov v višini 4.844,00 evrov, za dejavnost pa porabilo 4.263,00 evrov. In predsednik nadzornega odbora društva, Zdravko Majstorović, je zatorej pohvalil delo društva in njegovo poslovanje. Sledil je še sprejem programa dela tega društva v letošnjem letu in nadaljevalo se je prijetno druženje v radenskem DOSOR-ju.


Več v Kultura in izobraževanje