Utrinki z 12. Mednarodnega debatnega konca tedna

Pestro dogajanje v tednu obveznih izbirnih vsebin na GFML se je zaključilo z 12. Mednarodnim debatnim koncem tedna

Jerneja Domajnko, nedelja, 16. marec 2014 ob 23:05
12. Mednarodni debatni konec tedna

12. Mednarodni debatni konec tedna

Okoli 180 ljudi iz dvanajstih držav (Bosna in Hercegovina, Češka, Finska, Hrvaška, Indija, Japonska, Madžarska, Nova Zelandija, Romunija, Singapur, Slovenija in ZDA) je prejšnji teden dihalo za debato, saj se je na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer odvijal že 12. Mednarodni debatni konec tedna, ki se je hkrati upošteval tudi kot državni debatni turnir v angleškem jeziku.

Med ekipami, ki so se merile v prepričevanju sodnikov na različne debatne teme, so bile štiri pomurske - tri iz Ljutomera in ena iz Murske Sobote. Nobena od njih se ni uvrstila med najboljše (v finalu sta se za naziv najboljše ekipe med sabo pomerili obe ameriški ekipi). Sta pa bila dva dijaka ljutomerske gimnazije med najboljšimi govorci državnega turnirja v angleškem jeziku - Urh Lukman je bil 9., Sanja Hošpel pa 10.

Gostje iz Indije, Singapurja in Nove Zelandije, ki so se udeležili debatnega turnirja, so poleg sodelovanja na turnirju še predavali in obogatili pouk na OŠ Središče ob Dravi ter na srednjih šolah v Lendavi, Ljutomeru in Ormožu.

Ljutomersko gimnazijo sta v času 12. Mednarodnega debatnega konca tedna obiskali tudi dve avstrijski učiteljici, ki sta se dva tedna mudili v Sloveniji v okviru programa izmenjave slovenskih in avstrijskih učiteljev. Gre za izmenjavo, ki traja skupaj mesec dni v obliki dveh dvotedenskih izmenjalnih študijskih obiskov po dveh učiteljev iz vsake države. Tako sta se avstrijski učiteljici v Ljutomeru med spoznavanjem slovenskega šolskega sistema v teoriji in praksi srečali z debato, ki ju je navdušila do te mere, da bosta ob povratku v Avstrijo poizkušali vpeljati debato na svojo šolo.


Več v Kultura in izobraževanje