Drugo Gregorjevo v Lipovcih

Z baklami okrog Vučje jame

Jože Žerdin, nedelja, 16. marec 2014 ob 23:28
Drugo Gregorjevo v Lipovcih

Drugo Gregorjevo v Lipovcih

V organizaciji Turističnega društva Lipovci in Kulturno umetniškega društva Lipovci v občini Beltinci je v soboto, 15. marca, potekalo drugo Gregorjevo. Udeleženci drugega Gregorjevega praznovanja so se najprej zbrali v športnem centru v Lipovcih, kjer so za začetek ljudske pevke iz Lipovcev, moški pevski zbor Lipovci in pevci iz Lipe zapeli pesem Ko se ptički ženijo.

Sledil je pozdrav Daniela Zadravca, ki je vse zbrane pozdravil v imenu Turističnega društva Lipovci, nato so prižgali bakle in se peš odpravili okoli gramoznice Vučja jama, pri čemer so za najmlajše pripravili presenečenje, kajti na bližnja drevesa so jim obesili 15 ptičkov, ki so jih morali otroci z veseljem poiskati in jih sneti iz dreves, kjer so bili nameščeni, pri čemer je vsak za nagrado dobil priložnostno darilo. Ko pa se je zvečerilo, so v bližnji gramoznici po gladini vode prižgali in spustili veliko osvetljenih lučk. Dogodka so se prav gotovo najbolj razveselili najmlajši, predvsem takrat, ko so iskali »ptičje presenečenje«.

Pohod z gorečimi baklami okrog Vučje jame so zaključili v Športnem centru na druženju, ob prijetni večerni malici, saj so na ognju pajali domači kruh z zaseko in pekli klobase. Šlo je za prijetno Gregorjevo nočno druženje, kajti Gregorjevo naj bi bil tudi slovenski praznik ljubezni in po stari navadi se na ta dan ptički ženijo. Člani Turističnega društva Lipovci bodo okrog Vučje jame namestili še šest dodatnih ptičjih valilnic. Tako bo poskrbljeno za še večji ptičji zarod, kajti na območju Lipovcev gnezdi veliko število najrazličnejših ptic. Njihovo ubrano petje pa se sliši skozi celo leto.


Več v Kultura in izobraževanje