Posnet bo film o samostanu Hilandar

Dokumentarni film prijavljen na festival v Londonu 2015

Filip Matko, ponedeljek, 17. marec 2014 ob 23:38
Samostan Hilandar

Samostan Hilandar

Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost, s sedežem v Mariboru, je Ministrstvu za kulturo in informiranje Republike Srbije prijavilo projekt pod naslovom »Dokumentarni film o Hilandaru«, poleg tega pa so film že prijavili tudi na Festival dokumentarnega filma London 2015.

Gre za snemanje dokumentarnega filma o samostanu Hilandar, ki je enkratna zakladnica srbske kulture, muzej ter versko središče istočasno. Ta samostan je bil ustanovljen v 12. stoletju (leta 1198), leta 2004 je v njem izbruhnil katastrofalni požar in sedaj poteka obnova samostana. Samostan Hilandar leži poltretji kilometer od morja, pod 2033 metrov visoko goro Athos – Sveto goro na polotoku Halkidika v Egejskem morju. Iz grškega polotoka Halkidika se namreč v Egejsko morje iztezajo trije prsti (ožji polotoki) in na vzhodnem prstu je pod Sveto goro Athos izgrajenih kar 20 samostanov, v katerih je trenutno preko 2000 menihov.

Po dogovoru na rednem letnem občnem zboru SKD Štajerska skupnost, 15. marca v Radencih, bo posebna ekipa tega društva v dneh od 16. aprila do 2. maja letos odpotovala v Grčijo ter posnela samostan Hilandar in dogajanje v njem. Med potjo v Grčijo bo ekipa v Republiki Srbiji posnela še sedež Srbske pravoslavne cerkve, hram svetega Save, samostan Žiča in samostan Studenica. V Grčiji pa poleg obiska na polotoku Halkidika posnela še samostan Kakovo, cerkve v Solunu in srbsko pokopališče. V dokumentarnem filmu se bodo spomnili tudi 900-letnice rojstva Štefana Nemanje, ki je v samostanu Hilandar bival osem mesecev.

Predsednik SKD Štajerska skupnost, Rade Bakračević iz Radenec, bo avtor in režiser dokumentarnega filma o Hilandaru, urednik fotografije bo Zdravko Majstorović, kamerman Aleksandar Pešić, strokovni sodelavec Hadži Momir Bakračević, sodeloval bosta slovenski književnik Marjan Pungartnik in srbski književnik Ivan Rajović ter ostali: Dobre Stojanovski, Ivan Obradović in Goran Gelev.

Po napovedi ekipe, ki se že vestno pripravlja na odhod v Grčijo, bodo dokumentarni film prikazali javnosti 6. januarja 2015.


Več v Kultura in izobraževanje