Skrb za žabe v občini Križevci pri Ljutomeru

Občina Križevci pri Ljutomeru je v sodelovanju s slovenskim herpetološkim društvom predstavila problematike dvoživk – žab na cesti med Boreci in Logarovci

Jože Žerdin, sobota, 22. marec 2014 ob 07:43
Strokovno poučno predavanje o žabah

Strokovno poučno predavanje o žabah

Ob lepem vremenu smo že zakorakali v pomladni čas, dnevi so daljši in zelo topli, narava se prebuja in z njo tudi živali, med njimi tudi dvoživke žabe. Tudi občina Križevci pri Ljutomeru posveča veliko pozornost tej problematiki žab na cesti.

Akcije pomoči dvoživkam v Prlekiji so se spet razživele
Akcije pomoči dvoživkam v Prlekiji so se spet razživele

Tako je občina Križevci  pri Ljutomeru v sodelovanju s slovenskim herpetološkim društvom predstavila občanom in drugim obiskovalcem na predstavitvi, problematike dvoživk – žab na cesti med Boreci in Logarovci. Za to problematiko so povabili na predstavitev strokovnjakinjo za dvoživke in jamske živali Špelo Gorički, specializirano univ. dipl. biologinjo. Na predstavitvi jim je predstavila zanimivost njihovega življenja in zakaj je tako pomembno, da jih varujemo in jih ne ogrožamo.

Žabe so se že prebudile iz zimskega spanja in si iščejo zavetno mesto in največkrat tudi predvsem ponoči prečkajo ceste, saj bodo čez čas odlagale jajčeca v svoja gnezda iz katerih bodo potem na svet privekale male žabe. Veliko je tudi prostovoljcev ob cestah, ki žabe pobirajo, da ne bi v tem času parjenja zašle na cesto in jih tako rešijo pred povozi.


Več v Kultura in izobraževanje