Pričenja se seznanitev vojaških obveznikov z vojaško dolžnostjo

Uprava za obrambo Maribor bo v letu 2014 na seznanitve povabila 2137 fantov rojenih leta 1996

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. marec 2014 ob 09:35
V letu 2014 bo na seznanitve povabljenih 2137 fantov rojenih leta 1996

V letu 2014 bo na seznanitve povabljenih 2137 fantov rojenih leta 1996

Po določilih Zakona o vojaški dolžnosti (Uradni list RS, št. 108/02 – uradno prečiščeno besedilo) se ne glede na opustitev izvajanja določenih sestavin vojaške dolžnosti v miru vodi vojaška evidenca. Vpis vojaških obveznikov se izvede na podlagi podatkov uradne evidence o državljanih. Po vpisu v vojaško evidenco upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, seznani vojaškega obveznika z dolžnostmi in s pravicami vojaškega obveznika praviloma v koledarskem letu, ko dopolni 18 let.

V Upravi za obrambo Maribor, ki pokriva vzhodno Štajersko in Pomurje, seznanjanju vojaških obveznikov z vojaško dolžnostjo v miru in ob neposredni vojni nevarnosti namenjajo posebno pozornost. "Zavedamo se, da mladi nimajo veliko priložnosti za spoznavanje obrambnih, zaščitnih in domoljubnih vsebin, zato jim predstavimo tudi možnosti zaposlitve, prostovoljnega služenja in pogodbenega opravljanja vojaške službe v rezervni sestavi Slovenske vojske", so ob tem zapisali pri upravi za obrambo Maribor.

V letu 2014 bodo na seznanitve povabili 2137 fantov rojenih leta 1996. Mlade bodo seznanjali v 50 skupinah, seznanitve pa se bodo izvajale od 24. marca do 9. maja 2014. Razpored lahko vidite spodaj.

Na prav poseben način bo tudi letos potekala seznanitev vojaških obveznikov iz prekmurskih občin Beltinci, Turnišče, Velika Polana, Črenšovci in Odranci. Tukaj mladi še vedno ohranjajo nekdanjo tradicijo slovesnega prihoda na nabor na okrašenih vozilih. Tako kot v preteklih letih se bodo tudi tokrat praznično oblečeni fantje iz nekaterih vasi teh občin zaradi obujanja običaja nekdanjega prihoda na nabor za služenje vojaškega roka na prireditev pripeljali na okrašenih traktorskih prikolicah ob spremstvu vaških deklet in zvokih harmonik. Ta domoljubna prireditev iz leta v leto pridobiva pomen in prerašča tudi v turistično prireditev tega kraja, saj jo obišče veliko občanov.

Letos 9. maja, bodo v Beltincih organizirali že deseto jubilejno rekrutacijo, na katero bodo povabili 104 vojaške obveznike.

Terminski načrt


Več v Kultura in izobraževanje