Nagajiva in razigrana pomlad je s skirojem obiskala vrtec Mala Nedelja

Zbrali so se otroci vseh petih skupin in pričakali na presenečenje, ki ga je za njih pripravila pomlad

Liljana Peršak, ponedeljek, 24. marec 2014 ob 10:05
Pomlad obiskala vrtec Mala Nedelja

Pomlad obiskala vrtec Mala Nedelja

V času ko vsi hitimo in se pritožujemo nad pomanjkanjem časa, sem se odločila da otroke v vrtcu Mala Nedelja, presenetim v vlogi pomladi. Razigrana in nagajiva pomlad se je tako letos pripeljala v vrtec kar s svojim skirojem.

Zbrali so se otroci vseh petih skupin in pričakali na presenečenje, ki ga je za njih pripravila pomlad. Z navdušenjem so jo opazovali vso pisano, z dolgo zeleno vlečko, ki je kasneje služila kot zelenica in nato kot mlaka. Razigrana pomlad je s sabo prinesla košarice pomladnega cvetja in skupaj z otroci preverila, koliko so se že naučili na njihovih sprehodih, kjer se vedno naučijo imena nove cvetlice ali sadnega drevja, ki je začelo cveteti po malonedeljskih gričih. Nismo pozabili tudi na znanilko pomladi, ki se oglaša ku-ku, ker pa je letos še nismo slišali, jim je pomlad povedala, da naj v svoj žepek skrijejo nekaj drobiža in z njim cingljajo, ko bodo kukavico prvič slišali peti. To je starodavni mit, za katerega velja, da boš ob njegovem upoštevanju, celo leto imel dovolj denarja.

Vsako pomlad se z otroci pogovarjamo o rožicah, zato sem jim kot pomlad letos prebrala pravljico o Žabici Nagici. Zgodba je ekološko obarvana in govori o žabici, ki v mlaki najde ogrizek, plastenko, konzervo in sliko ljudi, na kateri so vsi oblečeni. Žabica je v odsevu vodne gladine videla sebe in presenečeno ugotovila, da je nagica. Zgodba se srečno zaključi, saj žabica ugotovi, da lahko kot nagica brezskrbno skoči v vodo, ko ji je vroče in se zarije v toplo blato, ko jo zebe.

Razigrana pomlad je otroke opozorila, da svojega prostega časa ne smejo prebiti le pred televizijo in računalniki, temveč naj čim več časa preživijo na prostem. S sabo je prinesla dežne škornje in dežnik ter otroke spomnila, da morajo uživati v naravi tudi kadar dežuje. Ob koncu obiska sem otroke obdarila s kredami in milnimi mehurčki, s katerimi so se kasneje zabavali na igrišču. Kot pomlad sem popestrila tudi pouk na OŠ, ki je v isti zgradbi kot vrtec. S skirojem sem se odpeljala v prvi razred, kjer sem preverila znanje učencev o pomladi in njenih znanilcih. Obiskala sem tudi ostale otroke, od prve do tretje triade, ki so presenečeno ugotavljali, zakaj se po šoli vozi pomlad in si poje: »Sem deklica, mlada, vesela, sem pravo pomladno dekle, zakaj bi veselo ne pela, saj pomlad je v deželo prišla, tra la la la..«.


Več v Najmlajši

Utrinki otroških prigod s festivala RePannonia

Na festivalu RePannonia ustvarjali tudi otroci

ponedeljek, 8. julij 2024 ob 18:10
Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

četrtek, 13. junij 2024 ob 09:31