Dialog mladih: Mladi imajo izvedljive ideje in pozitivno energijo za njihovo izvedbo

Na Dialogu mladih 2.0: Vključujemo! v Pomurju in na meji Podravja so se mladi pogovorili o problemih, s katerimi se v svojih okoljih srečujejo, razvili ukrepe ter jih predstavili odločevalcem

Prlekija-on.net, sreda, 26. marec 2014 ob 09:381
Dialog mladih

Dialog mladih

V soboto, 22. in nedeljo, 23. marca, je v Zasavcih potekal Dialog mladih, kjer so mladi zbrali, da bi se pogovorili o problemih, s katerimi se v svojih okoljih srečujejo, razvili ukrepe ter jih predstavili odločevalcem in medijem.

Medregionalni oziroma regionalni dogodek je organiziral Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center nevladnih organizacij in Mladinski svet Ljutomer v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije in Mladinsko mrežo MaMa.

Na dvodnevnem srečanju so mladi izoblikovali konkretne ukrepe s področij zaposlovanja, informiranja in mladinskega organiziranja. Po metodah skupinskega dela so mladi svoje želje in predloge oblikovali v konkretne ukrepe: Ustanovitev lokalnih mladinskih svetov, kjer le-ti še ne obstajajo in združevanje obstoječih lokalnih mladinskih svetov. Dolgotrajnejše subvencije za podjetja pri zaposlovanju mladih za področje Pomurja. Dogodki spoznaj delodajalca, kjer bi mladinske organizacije skupaj z ZRSZ in ob podpori Občine izvedle osebno spoznavanje različnih delodajalcev (ne glede na to ali trenutno iščejo kader ali ne) in mladih z namenom ugotavljanja realnih pričakovanj in zahtev ter hkrati tudi promocija delodajalcev. Vsi ukrepi odgovarjajo na konkretne potrebe mladih, njihova možnost realizacije je tako na lokalnem nivoju kot tudi širše.

Pobudam mladih so v nedeljo pozorno prisluhnili politični odločevalci ter drugi pomembni akterji iz lokalnega in regionalnega ter nacionalnega okolja. Dialog z mladimi so ustvarjali Branko Smodiš, član Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino pri DZ, državni poslanec iz Prlekije; direktorica ZRSZ OS Murska Sobota mag. Cvetka Sreš; predstavnica ZRSZ, OS Ptuj mag. Mojca Žnidarič, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba; direktor občinske uprave Občine Ljutomer Tomislav Zrinski; višja svetovalka v ljutomerski občinski upravi Karmen Lah; župan Občine Središče ob Dravi Jurij Borko in Romeo Varga, svetovalec direktorja Regionalne razvojne agencije Mura.

Odločevalci so bili zelo zadovoljni z ukrepi, ki so jih predstavili mladi. Podali so svoje konstruktivne kritike in ustrezno spodbudo in oporo ob realizaciji ukrepov. Dialog mladih 2.0: Vključujemo! v Pomurju in na meji Podravja je tako pokazal, da imajo mladi izvedljive ideje in pozitivno energijo za njihovo izvedbo.

Dialog so zaključili z neformalnim druženjem in mreženjem ter dopolnjevanjem oziroma dogovori za samo implementacijo ukrepov.

Dialog mladih je projekt, ki spodbuja ustvarjanje skupnih idej in ukrepov za večjo participacijo mladih v slovenski družbi, še posebno pozornost pa namenja pereči tematiki družbenega vključevanja mladih.



Več v Kultura in izobraževanje