Proslavili 30 let delovanja karate kluba v Ljutomeru

V nekaj atraktivnih točkah so predstavili karate povabljenim gostom in širšemu občinstvu

Prlekija-on.net, torek, 8. april 2014 ob 19:253
V Ljutomeru so proslavili 30 let delovanja karate kluba v Ljutomeru. Na prireditvi »Tri desetletja karateja v Lotmerki«, ki je bila 6. aprila, v dvorani ŠIC v Ljutomeru, so v nekaj atraktivnih točkah predstavili karate povabljenim gostom in širšemu občinstvu.

Najprej so poskušali prikazati karate kot borilno veščino. Osnovne tehnike njihove stilske šole je pod vodstvom trenerja Ricarda Žibrata predstavila domača vrsta. Po prikazu osnovnih pet kombinacij, enokoračne borbe, osnovnega Pinan-Bunkaja, sta sledili še dve šolski kati. Sledil je vrhunec prvega dela prireditve, ko je razliko med učenci in vrhunskimi svetovnimi mojstri karateja predstavil glavni instruktor in vodja stilske šole Shito-ryu Tani-ha Karate-do japonski mojster Keiji Tomiyama, 8. dan in navdušil občinstvo s svojo izvedbo kate.

Sledil je prikaz športnega karateja na način, kot po pravilih Svetovne karate Zveze (WKF), dejansko potekajo tekmovanja. Pet sodnikov Karate zveze Slovenije je sodilo tri ekshibicijske dvoboje v katah in borbah. Z razlago osnovnih pravil so poskušali laični publiki razložiti bistvo karate tekmovanja. V katah sta se najprej pomerila domači trener Ricardo Žibrat in njegov učenec, trenutno najboljši domači tekmovalec, Aleš Pokrivač. V ekipnih katah so nato nastopili najmlajši domači tekmovalci: dečki proti deklicam. V tretjem dvoboju pa sta se v borbi pomerili trenutno najboljši domači tekmovalki Tanja Vrbnjak in Sara Novak.

Po kratki glasbeni točki, ki jo je na kitari izvedla karateistka Maja Štebih, je sledil atraktiven nastop s prikazom samoobrambnih tehnik, ki sta ga izvedla Aleš Pokrivač in Rene Barber. Veteran Dušan Gregorinčič je pozneje prikazal kako obvlada vrtenje nevarnega orožja - nunčakov. Atraktivno točko »Sanchin – test« z lomljenjem palic so na koncu nastopov prikazali mojstri: Tomaž Deberšek, Brane Cimperman, Bojan Senica, Veljko Jukič in Ricardo Žibrat.

Sledil je formalni vrhunec prireditve, ko so se pred nagovori častnih gostov, na tatamiju zbrali domači trener Ricardo Žibrat in v zgodovini kluba najuspešnejši domači tekmovalci. Štirinajst jih je kar 39 krat osvojilo naslov državnega prvaka. Predsednik društva TVD Partizan Ljutomer Rajko Mlinarič je ustanovitelju Karate sekcije Ricardu Žibratu izročil priznanje društva za 30-letno delo. Podžupan Občine Ljutomer, Janez Vencelj je društvu in trenerju ob jubileju čestital v imenu občine Ljutomer. Predsednik Karate zveze Slovenije dr. Igor Zelinka, je izročil dve priznanji Karate zveze Slovenije, tako društvu (Karate sekciji) kot trenerju Žibratu za njegovo 30-letno vodenje. Najstarejši še aktivni član domače vrste Marjan Prelog pa je Žibratu izročil foto knjigo z zbranimi časopisnimi članki in slikami z naslovom »Naših 30 let«.


Več v Šport

Kasaške dirke v Križevcih, foto: Občina Križevci

Kasaške dirke privabile številne obiskovalce

ponedeljek, 15. julij 2024 ob 11:40
RK Jeruzalem Ormož, foto: Božo Grabovac

Prleški rokometaši znova v Evropi

nedelja, 14. julij 2024 ob 18:13