V Veržeju odkrili Pomnik braniteljem slovenske samostojnosti

Slavnostni govornik je bil general major Ladislav Lipič

Branko Košti, sobota, 7. junij 2014 ob 20:33
Odkritje Pomnika braniteljem slovenske samostojnosti

Odkritje Pomnika braniteljem slovenske samostojnosti

Občina Veržej in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, sta v petek, 6. junija, v Veržeju, pripravili slovesno otvoritev Pomnika braniteljem slovenske samostojnosti v osamosvojitveni vojni leta 1991.

Dogodek, ki je bil simbolno povezan tudi s 70. obletnico izkrcanja zaveznikov v Normandiji, je poleg domačinov, v park Bratstva in enotnosti, privabil številne goste, med njimi general majorja Ladislava Lipiča, predsednika ZVVS, general majorja Alojza Šteinerja, predsednika ZSČ, Draga Ribaša, predsednika policijskega veteranskega združenja Sever za Pomurje, predstavnike pomurskih veteranskih in častniških združenj, pripadnike pontonirskega voda TO in poslanca in predsednika Odbora za obrambo DZ RS Franca Jurša.

Prisotne in goste je uvodoma pozdravil in nagovoril župan Občine Veržej Slavko Petovar.

Slavnostni govornik ob odkritju, general major Lipič, je v svojem govoru med drugim izpostavil posebnost slovenske osamosvojitvene vojne, ki je bila posebna zato, ker »pripadniki TO, do včeraj še v sestavi jugoslovanskih oboroženih sil, so se uprli lastni vojski in bili pripravljeni za uresničitev na referendumu izražene ljudske volje, žrtvovati tudi svoja življenje. Zato, ker se je celotna Slovenija kot en človek, postavila v bran svoji ideji, zato, ker smo vojaki in miličniki na pameten, predvsem pa human način, s pogajanji, preprečevali, da bi se spopadi razširili do obsega, ko več ne bi bili obvladljivi. Ker je celovit sistem civilne obrambe, vključno s slovenskimi mediji, opravil svojo nalogo z odliko. Zato, ker smo imeli dovolj poenoteno politično vodstvo, ki je s takrat nastajajočo slovensko diplomacijo, vedelo izkoristiti ugodne politične in družbene razmere v Evropi, predvsem pa v takratni Jugoslaviji. Zato naj bo ta osamosvojitev last vseh nas, celotnega slovenskega naroda, brez kakršnegakoli prilaščanja zaslug kogarkoli in komurkoli«.

Pomnik braniteljem slovenske samostojnosti sta odkrila župan Slavko Petovar in Ladislav Lipič, ter nato skupaj poveljnikom pontonirskega voda, pred obeleležje položila še venec.

Prireditev je bila prepletena z bogatim kulturnim programom, katerega so izvedli člani Godbe na pihala DU Ljutomer, učenci OŠ Veržej in glasbena družina Ivančič iz Veržeja.

V avli občinske stavbe je bila na ogled tudi priložnostna razstava o dogodkih leta 1991.


Več v Kultura in izobraževanje