32. Dan žetve v Spodnji Ščavnici

Najbolje so se odrezale žanjice iz Juršincev

Branko Košti, ponedeljek, 21. julij 2014 ob 23:43
32. Dan žetve v Sp. Ščavnici

32. Dan žetve v Sp. Ščavnici

V, kot se za čas žetve spodobi, vroči julijski nedelji, je v Spodnji Ščavnici 20. julija, potekal že 32. Dan žetve. Kulturni in etnološki dogodek, katerega že dolga leta pripravlja Društvo podeželskih žena Gornja Radgona, v sodelovanju z Občino Gornja Radgona, KZ G. Radgona in Kmetijsko pospeševalno službo G. Radgona, ima tekmovalni značaj, saj žanjice s srpi tekmujejo za prehodni pokal. Pa vendar tekmovanje ni v prvem planu, za sodelujoče, organizatorje in obiskovalce je pomembnejše druženje in prikaz načina opravljanja enega najpomembnejših kmečkih opravil v časih pred prevlado novejše kmetijske mehanizacije.

Povorko žanjic, koscev in obiskovalcev, sta na njivo povedla gospodar in gospodinja. Najprej so ostrino svojih srpov ter spretnost v pobiranju, delanju "pantov" in povezovanju snopov, preizkusile žanjice. Dvanajst jih je prišlo, od tega šest članic iz DPŽ Gornja Radgona, žele pa so še tri članice DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici in tri žanjice iz Društva gospodinj Juršinci. Ob delu so morale upoštevati stroga navodila strokovne komisije, z nekoliko manj "strokovnimi" nasveti jih je spodbujal voditelj Pepek z brega, pomemben delež pa so prispevali tudi številni navijači.

Strokovna komisija je sicer merila čas žetve, vendar je bil za končno uvrstitev pomembnejši kriterij od hitrosti, kvaliteta opravljenega dela, kjer so ocenili čistost pokošene parcele, izgled in čvrstost povezave snopov in končni izgled parcele.

Po seštevku ocen je Zdenka Klobasa iz DPŽ G. Radgona, ki je osvojila drugo mesto, prehodni pokal, katerega je hranila od lanske žetve, morala predati letošnji zmagovalki Elizabeti Majerič iz Društva gospodinj Juršinci, tretje mesto pa je pripadlo prav tako žanjici iz Juršincev Mariji Filipič.

V košnji z ročno koso so se pomerili župana Občin G. Radgona in Sv. Jurij Anton Kampuš in Anton Slana, direktor KZ G. Radgona Danilo Rihtarič in kaplan župnije G. Radgona Gregor Šemrl. Na domačem terenu se je najbolje odrezal Anton Kampuš.

Poleg žetve so organizatorji kar na njivi pripravili mlatenje z mlatilnico, na prireditvenem prostoru pri Gasilskem domu pa so prikazali mlatev s cepci. Na ogled so bile postavljene domače dobrote in izdelki ročnih del, kupiti je bilo mogoče izdelke domače obrti.

Po podelitvi priznanj so za dobro razpoloženje skrbeli člani ansambla Štajerski fakini.


Več v Družabno