SURS praznoval 70-letnico delovanja

Iz Prlekije so se dogodka udeležili predstavnik Mladinskega sveta Ljutomer n predstavnika Pokrajinskega centra nevladnih organizacij-Mladinskega centra Prlekije

Prlekija-on.net, četrtek, 6. november 2014 ob 09:00
70 let delovanja SURS-a

70 let delovanja SURS-a

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je skupno s Statističnim društvom Slovenije organiziral 24. statistično posvetovanje – statistični dan 2014 s katerim je obeležil sedemdesetletnico svojega delovanja. Letošnji statistični dan, ki je potekal 22. oktobra v Kongresnem centru Brdo je bil namenjen mladim.

Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je tokrat začuda dlje časa zadržal tudi na sami razpravi. Iz Prlekije so se dogodka udeležili predstavnik Mladinskega sveta Ljutomer, Mitja Mihorič in predstavnika Pokrajinskega centra nevladnih organizacij-Mladinskega centra Prlekije, Anita Potočnik ter Rudi Stegmüller. Na posvetu se je govorilo o tem, kaj lahko storimo-tudi na ravni državne statistike, da bo za mlade prihodnost nekaj, kar jih ne bo navdajalo z negotovostjo. Kako lahko statistični podatki pomagajo tistim, ki odločajo o tem, kakšne ukrepe pripraviti, da bomo spremenili sedanje razmere in omogočili mladim, da bodo lažje razvili svoje potenciale v procesih izobraževanja, zaposlitve in uresničili svoje zamisli z vidika kariernih možnosti, ekonomskih in bivalnih razmer, načrtovanja družine, zdravja in družbenega udejstvovanja. Da bodo mladi postali samostojni, uspešni, ustvarjalni in zadovoljni posamezniki ter povezani skupaj sestavljali k enotnim ciljem usmerjeno družbo blaginje in trajnostnega razvoja. Da bo to, kar je danes cilj, jutri in za prihodnje rodove realno dejstvo.

Razprava je potekala v dveh omizjih. Delovni naziv prve okrogle mize je bil: Uradna statistika po meri mladih. Njen namen je bil izmenjati mnenja o sedanji uporabi podatkov Statističnega urada med mladimi in ugotoviti, kakšne so njihove želje za naprej. Raziskati, katere statistične produkte in vsebine naj SURS razvija, da bi se z njimi lahko v prihodnje približal mladim. Ugotoviti, po katerih sodobnih informacijskih poteh za posredovanje podatkov in informacij lahko Statistični urad v prihodnje doseže več mladih. V drugem omizju z naslovom: Uradna statistika – država in ukrepi, povezani z mladimi so zbrani ugotavljali, v kolikšni meri statistični podatki zadoščajo državi, ustanovam in raziskovalcem za načrtovanje strategij in ukrepov, za izvajanje analiz in pripravo politik za mlade. Pri obravnavi so si zastavljali osnovna vprašanja: Je podatkov o mladih dovolj? So to res tisti podatki, ki jih pripravljavci politik, ukrepov, strategij in analiz potrebujejo in tudi uporabljajo? Jih poznajo? Kako ocenjujejo njihovo kakovost? So na voljo v primerni obliki, so dovolj razpoznavni in dostopni? Kateri so ključni podatki? So v podatkih kakšne vrzeli? Na katerih vsebinskih področjih? Kdo v državi še zbira podatke o mladih? Kakšne naj bodo prihodnje usmeritve državne statistike na tem področju? Kako povečati uporabo in uporabnost teh podatkov?

Ob zaključku zanimivega dogodka je sledila še slavnostna podelitev priznanj Statističnega društva Slovenije za leto 2014.


Več v Kultura in izobraževanje