Čebelarji urejali svoj kotiček ob šoli

Čiščenje in urejanje čebelnjaka na Osnovni šoli Ivana Cankarja v Ljutomeru

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. april 2015 ob 14:33
Čiščenje in urejanje čebelnjaka

Čiščenje in urejanje čebelnjaka

V soboto se je zbrala tudi peščica čebelarjev in prispevala tudi svoj delež k pohvalni akciji čiščenja in urejanja okolice Osnovne šole Ivana Cankarja v Ljutomeru. Očistili smo okolico čebelnjaka, ki je naš dom in istočasno tudi šolski učni čebelnjak, kjer učenci pridobijo znanje o delu in življenju teh marljivih živalic.

Prav tako spoznavajo zanimivo in koristno delo čebelarjev ter njihov napor za ohranitev naše ogrožene »Kranjske čebele«, ki je v okolju intenzivnega kmetijstva še malo težje, saj žal še ni prodrlo spoznanje, da je čebela nujni del kmetijske proizvodnje, ker brez njenega prispevka pri opraševanju kmetijskih kultur ne bi bilo kmetijskega pridelka. Tako pa kar z grozo opazujemo te dni, kako se po poljih od jutra naprej vozijo traktorji s škropilnicami, čeprav naj bi to po navodilih opravljali zvečer, če že morajo, ko se čebele spravijo v panje. Nadzora pač ni, zavest posameznikov pa je pač taka kot je. Rezultat pa je lahko tudi nepotreben pogin čebel.

Ob čistilni akciji in urejanju okolice so nam pomagali tudi učenci ter slikali čebelnjak in čebele. Rezultat je lepo urejena učna pot z rastlinami in čebelnjak. Čebelarji pa smo se lotili tudi barvanja lesa za lepši izgled čebelnjaka in za ureditev učnega in družabnega prostora čebelarjev. Prva letošnja akcija je bila uspešna in upam, da bodo tudi naslednje ob večji udeležbi zagotovile izpeljavo naših načrtov v zvezi s čebelnjakom.

Naj medi!

Janče Gartner


Več v Kultura in izobraževanje