V Gančanih postavili že 96. majoš

Samo postavljanje poteka na tradicionalni način, v katerem sodeluje okoli petdeset občanov

Bojan Sobočan, petek, 1. maj 2015 ob 18:48
Postavljanje majoša v Gančanih

Postavljanje majoša v Gančanih

Letniki '97 nadaljujejo več desetletno tradicijo postavljanja majoša. Slednji so letos poskrbeli, da so uspešno postavili že 96-ti majoš.

Mlaj, ki se postavlja za prvi maj predstavlja mladost, ponekod tudi simboliziran kot začetek poletja. Praznično ozračje na prvi maj pa je že prastara kulturna značilnost, ki jo pozna ves indoevropski narod.

Za vsakoletno pripravo, organizacijo in izvedbo postavljanja majoša so zadolženi fantje in dekleta, ki dopolnijo osemnajst let. S pripravami začnejo že v začetku leta. Ob pomoči fantov in punc prejšnjih letnikov, ki jim solidarno priskočijo na pomoč, nosijo majoš v povorki skozi naselje do ŠRC-ja. Ob tem naredijo postanke ob hišah 18-letnikov. Dekleta pa so zadolžena, da vestno skrbijo, da nošenje poteka tekoče in za spodbujanje fantov.

Letošnjo generacijo sestavlja šestnajst osemnajstletnikov, od tega pet deklet in enajst fantov. Izvedba tega tradicionalnega dogodka poteka ob pomoči Krajevne skupnosti Gančani, staršev osemnajstletnikov in ostalih krajanov.

Majoš je tudi letos visok okoli trideset metrov. Samo postavljanje poteka na tradicionalni način, v katerem sodeluje okoli petdeset občanov.

Po postavitvi majoša je potekal kratek kulturni program s kresom. Temu pa je sledila še zabava.


Več v Družabno