Občini Križevci in Razkrižje Planetu Zemlja prijazni občini

Društvo Planet Zemlja je že sedmič zapored podelilo nazive Planetu Zemlja prijazna občina, med katerimi sta tudi občini Križevci in Razkrižje

Prlekija-on.net, petek, 25. november 2016 ob 08:28
Planetu Zemlja prijazna občina, foto: Društvo Planet Zemlja

Planetu Zemlja prijazna občina, foto: Društvo Planet Zemlja

V četrtek, 24. novembra, je društvo Planet Zemlja že sedmič zapored podelilo nazive Planetu Zemlja prijazna občina. Gre za projekt, skozi katerega želi društvo prikazati stanje v naših občinah na področju okolja. Ker sem spadajo tako rekoč vsa področja našega dela in bivanja, natečaj raziskuje mnoga področja s pomočjo strokovnjakov pristojnih ustanov. Te so Zavod za gozdove RS, Direktorat za kmetijstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Nacionalni institut za javno zdravje, zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Gospodarsko razstavišče Ljubljana, Gradbeni institut ZRMK, Zavod za varno igro, Zavod za varstvo narave in Zavod za gradbeništvo Slovenije. Priznanja so podelili na osrednji prireditvi sejma Narava-zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Občine tekmujejo v petih kategorijah (te se razlikujejo po številu prebivalstva), zato je bilo podeljenih 5 nazivov. Naziv so prejele občine Razkrižje, Križevci, Zreče, Žalec in Ljubljana. Na podelitvi so priznanja za pomembne korake na tej poti prejele tudi občine Hoče-Slivnica, Kamnik, Velenje, Krško, Medvode, Piran, Velike Lašče, Sevnica, Vodice, Dobrovnik, Bistrica ob Sotli, Brda, Kočevje, Radovljica, Bohinj in Kanal ob Soči.

Sodelovanje so letos izrazile občine iz domala vseh delov Slovenije, podporo pa je projektu prvič izkazal predsednik Vlade s sprejemom častnega pokroviteljstva projekta in Ministrstvo za okolje in prostor, ki je pristopilo k soorganizaciji natečaja.

Komisija je v obrazložitvah pojasnila, da občina Razkrižje vlaga v krepitev splošnokoristnih funkcij gozdov, kar ima ugoden vpliv na turizem ter ohranjanje kulturne dediščine. Vpeta je v naravovarstvo in se glede na finančne zmožnosti trudi z ureditvijo obstoječih javnih igrišč.

Manjša občina Križevci pa upošteva ohranjanje narave in ga tudi vključuje v redne aktivnosti. V sicer tipično kmetijski krajini, vidijo v gozdu smiselnost vlaganj v zelene oblike turizma, rekreacije in sprostitve. Velja za vzorno občino na področju trajnostnega razvoja in vključevanja učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije. Posebno pozornost namenjajo pridelavi zdrave in lokalno pridelane hrane.


Več v Kultura in izobraževanje