Ob 9. maju, Dnevu zmage nad fašizmom

Murska Sobota: Spomin pri veličastnem Spomeniku zmage

Filip Matko Ficko, torek, 9. maj 2017 ob 13:06
Venec župana k Spomeniku zmage

Venec župana k Spomeniku zmage

Sredi parka na Trgu zmage v Murski Soboti že iz avgusta 1945 stoji veličasten spomenik v spomin skupnemu boju pripadnikov sovjetske Rdeče armade ter partizanske vojske jugoslovanskih narodov in narodnosti v času 2. svetovne vojne, v letih 1941 – 1945.

Pri tem spomeniku je vsako leto na Dan zmage, 9. maja, spominska slovesnost, ki se je udeležijo nekdanji pripadniki partizanske vojske, danes članice in člani organizacij Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja, kot tudi nekdanji pripadniki Rdeče armade ter člani veteranskih organizacij: Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991, Zveze veteranov policije Sever ter Društva general Maister. Pridejo pa tudi predstavniki Ruske federacije, kot tudi predstavniki sedanje oblasti v Mestni občini Murska Sobota.

Tako so se pri Spomeniku zmage 9. maja ob 10. uri razporedili praporščaki veteranskih organizacij, na častni straži ob Spomeniku zmage pa sta bila pripadnika Slovenske vojske. Vsem zbranim je pozdravne besede ter besede spomina in opomina na dogodke v letih 1941 - 1945 ter pozneje, vse do danes, namenilo kar več govornikov. Bili so to župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji dr. Doku Zavgajev, predsednica Društva Slovenija Rusija s sedežem v Ljubljani Tatjana Komarova in predstavnica Zveze združenj borcev za vrednote NOB Murska Sobota Nada Mladenović. Vsi imenovani ter še nekateri izmed ostalih prisotnih so zatem položili vence in cvetje k Spomeniku zmage, v kulturnem delu programa pa je sodeloval pevski duet ansambla Rulada Ruskega centra za znanost in kulturo v Ljubljani.

Že pred slovesnostjo na Trgu zmage je veleposlanik Ruske federacije dr. Doku Zavgajev podelil medaljo »Za ohranjanje spomina na preminule ruske borce« ruskega Ministrstva za obrambo županu Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksandru Jevšku. Po slovesnosti na Trgu zmage je sledila še slovesnost s položitvijo vencev na murskosoboškem pokopališču, kjer je grobnica s posmrtnimi ostanki 516 pripadnikov Rdeče armade, ki so pomladi 1945 padli v bojih na področju Prekmurja.


Več v Kultura in izobraževanje