V Moskvi 9. maja na paradi in pri predsedniku Putinu

Nepozaben obisk ob Dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 15. maj 2017 ob 10:222
Evgen Emri

Evgen Emri

V dneh od 8. do 10. maja je 63-članska delegacija slovenskih veteranskih organizacij, med njimi največ predstavnikov Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja, bila na obisku v Moskvi ter se 9. maja udeležila velike parade ob Dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom.

Med delegati je bil tudi nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, iz Pomurja pa je bil med delegate poklican Evgen Emri, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Murska Sobota. Slednji nam je tudi pripovedoval o teh treh nepozabnih dnevih.

Ruski predsednik Putin je za slovensko delegacijo 8. maja naročil prevoz z letalom, ki pride ponjo iz Rusije. Na letališču na Brniku je članice in člane delegacije ob slovesu pozdravil veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji dr. Doku Zavgajev. V Moskvo so prispeli okrog 17. ure in njih namestitev je bila v hotelu President, ki je 500 metrov oddaljen od Kremlja. Sledila je večerja s prijateljskim druženjem.

Na Dan zmage, 9. maja, je po delegatke in delegate prišel voznik z vladnim avtobusom in na osrednji tribuni (številka 1) za ogled parade je peterica iz slovenske delegacije bila nameščena tik ob predsedniku Vladimirju Putinu. Poleg opreme proti morebitnemu slabemu vremenu je vsakega posameznika na sedežu pričakalo tudi darilo. Ob 10. uri se je po kratkem nagovoru predsednika Putina pričela vojaška parada v čast 72. obletnice zmage nad fašizmom in nacizmom. Po paradi je sledila vrnitev v Kremelj, kjer je predsednik Vladimir Putin priredil sprejem za vse delegacije, tudi slovensko. Imel je nagovor in jih povabil v posebno dvorano, kjer je bilo opravljeno spominsko fotografiranje ter nato pogostitev. Sledilo je povsem preprosto in prisrčno srečanje z ruskim predsednikom, ki se je rad pogovarjal, zapeli pa so mu tudi pesem.

Popoldne ob 17. uri je slovenska delegacija položila venec k večnemu ognju ob spomeniku neznanemu junaku v Kremlju. Sledil je ogled Kremlja, zvečer pa je bilo na programu še družabno srečanje z borci veterani Ruske federacije. Ves čas je s programom sodeloval pevski zbor, ob tej priložnosti je imel govor tudi nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan. Z bližnje terase so si zvečer ogledali še veličasten ognjemet.

10. maja je sledil povratek, zopet s posebnim letalom, in na letališču Brnik je vse ponovno pozdravil veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji dr. Doku Zavgajev.


Več v Kultura in izobraževanje