Vladna skupina za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča na obisku na Razkrižju

16 gospodinjstev oz. 35 oseb, državljanov tako Slovenije kot Hrvaške, je izkazalo namero za preselitev na slovensko stran meje

Prlekija-on.net, torek, 12. september 2017 ob 12:011
Državna meja

Državna meja

Člani vladne delovne skupine za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča pod vodstvom državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Erika Kopača, bodo danes, v torek, 12. septembra, obiskali prebivalce ob meji s Hrvaško. Najprej v občini Razkrižje in Lendavi, v sredo bodo v občini Metlika, v četrtek pa še v občini Piran. S prebivalci bo potekal pogovor o konkretnih rešitvah za njihove težave.

Na pogovorih s prebivalci bodo sodelovali tudi župani omenjenih občin ter načelniki oziroma načelnice upravnih enot. Vlada bo prebivalcem predstavila izhodišča za interventni zakon za zaščito pravic prebivalcev ob meji s Hrvaško, ki bodo kakorkoli prizadeti zaradi arbitražne odločitve. Srečanja bodo zaprta za medije.

Kaj vsebuje predlog zakona?
Zakon se nanaša tako na fizične kot na pravne osebe, ki se nahajajo na območjih, na katere se nanaša arbitražna razsodba. Z zakonom se bodo prebivalcem na teh območjih ohranile vse pravice, ki jih bodo imeli do uveljavitve interventnega zakona, pod določenimi pogoji pa bodo lahko pridobili tudi določene nove pravice. Nekatere pravice jim bodo pripadale na podlagi domneve, za druge bo potrebno dokazovanje z listinami.

Zelo pomembne so posebne določbe omenjenega zakona, ki se nanašajo na povsem konkretna področja, kot so urejanje statusa prebivalcev (npr. oprostitev taks oz. povrnitev stroškov), socialni transferji, zdravstveno zavarovanje (npr. plačilo vseh prispevkov zdravstvenega zavarovanja v okviru javne zdravstvene mreže), kmetijske subvencije, lastništvo nepremičnin (pomoč države pri vpisu v zemljiško knjigo). Gospodarske družbe in samostojni podjetniki, ki imajo sedež na Hrvaškem, bodo morali v letu dni urediti status v Sloveniji, zlasti na način vzpostavitve podružnic.

Nadomestilo v primeru preselitve
16 gospodinjstev oz. 35 oseb, državljanov tako Slovenije kot Hrvaške, je izkazalo namero za preselitev na slovensko stran meje. Za to bodo dobili nadomestilo, ki bo določena povsem individualno.

Arbitražno sodišče je v razsodbi 29. junija določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je sporočila, da bo razsodbo uresničilo, Hrvaška pa še vedno vztraja, da zanjo ni zavezujoča, saj je izstopila iz postopka arbitraže.


Več v Gospodarstvo