Leto 2017 katastrofalno za čebelarje Slovenskih goric

Čeprav jih ni veliko so v ČD Negova zadovoljni z delom

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. februar 2018 ob 08:19
Občni zbor ČD Negova

Občni zbor ČD Negova

"Čebelarji moramo biti organizirani, saj smo le tako lahko uspešni", je bilo slišati na letnem zboru Čebelarskega društva Negova, ki šteje le 20 članov. To se pozna tudi pri aktivnostih, ki jih je manj, kot če bi bili številčno močnejši. Prednost pa je, da se člani med seboj poznajo in si ob težavah, ki tarejo čebelarje, zlasti ob boleznih, pomagajo. Kot je na zboru, ki je potekal na Turistični kmetiji "Pri Alenki", na Gornjih Ivanjcih pri Negovi, povedala predsednica društva Alenka Rojko, je bilo minulo leto za čebelarje eno najslabših v preteklih desetletjih. Tudi najstarejši čebelarji ne pomnijo, da bi poleti čebele krmili za preživetje. Medu čebelarji skoraj niso točili, sploh pa ne sortnega medu, kot sta kostanjev ali akacijev, čemur je botrovala spomladanska pozeba.

Na zboru, ki so se ga poleg članic in članov društva, udeležili še ravnateljica OŠ Dr. Antona Trstenjaka Negova, mag. Slavica Trstenjak, svetovalec za čebelarstvo pri ČZ Slovenije Avgust Sinic, predsednik Čebelarske zveze društev Pomurje Janko Rožman, in predstavniki ČD Radenci, ČD Gornja Radgona in ČD Sv. Jurij ob Ščavnici, je predsednica negovskih čebelarjev Alenka Rojko, med drugim dejala, da so se člani društva v preteklem letu udeleževali strokovnih ekskurzij, ki so jih organizirala sosednja čebelarska društva. Društvo je ponosno, da ima v svoji sredi najstarejšega, 87-letnega čebelarja Jožeta Krambergerja, ki je na mednarodnem ocenjevanju medu v okviru AGRA, prejel naziv šampiona, katerega priznanje mu je izročil minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan. V okviru društva deluje tudi šolski čebelarski krožek, ki ga vodita mentorja ravnateljica mag. Slavica Trstenjak in čebelar Jože Kramberger. Sodelovali so tudi v akciji medeni zajtrk za šolarje, za katerega so med darovali člani društva. Društvo se je udeleževalo tudi prireditev, ki potekajo v Negovi. Tradicionalno pa so se predstavili na svoji stojnici, 8. septembra, na farnem žegnanju. Dobro sodelujejo tudi z drugimi društvi, ki delujejo v Negovi in tudi s sosednjimi čebelarskimi društvi, s katerimi skupaj organizirajo predavanja, izlete ali ekskurzije.

Tudi plan za prihodnje zajema podobne aktivnosti. Posebno skrb bodo čebelarji, skupaj s strokovnjaki Veterinarskega inštituta Slovenije, izpostave Murska Sobota, skrbeli za zdravljenje čebel. Pri tem si bodo pomagali z izobraževanjem svojih članov. Ker je društvo z malo člani, se predavanj udeležujejo, ko jih organizirajo sosednja društva. O aktivnosti šolskega krožka OŠ dr. Antona Trstenjaka, je poročala mentorica, ravnateljica, mag. Slavica Trstenjak, ki je pohvalila Jožeta Krambergerja, ki jim je kljub letom pomagal pri aktivnostih krožkarjev. Ob koncu zbora sta predsednica društva Alenka Rojko in Avgust Sinic članom društva za prizadevno delo v čebelarstvu in društvu, Valentinu Peklarju, Milanu Brezniku in Simonu Rojku, podelili Odlikovanje Antona Janše III stopnje.

Foto: Ludvik Kramberger


Več v Kultura in izobraževanje