Edi Štanta iz Podgrada z najboljšo domačo salamo

Šest najboljših z 22. pomurske salamiade potuje na državno tekmovanje

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. marec 2018 ob 20:08
22. pomurska salamiada, foto: Dani Mauko

22. pomurska salamiada, foto: Dani Mauko

Minuli konec tedna je z razglasitvijo rezultatov in posebno slovesnostjo, v restavraciji hotela Radin v Radencih potekal zaključek 22. pomurske salamiade Radenci 2018, ki jo je ob podpori prijateljev in partnerjev, pripravilo Turistično društvo Radenci, pod vodstvom Karmen Žibret Kavčič, Emila Šmida, Dejana Beriča, Franca Šadla... Vse skupaj se je začelo že sredi tedna, ko so v gostišču Erinox v Radencih, zbirali vzorce, čez dva dni, v petek je v hotelu Izvir potekalo ocenjevanje, nato pa še v soboto, posebna prireditev z razglasitvijo rezultatov, na kateri se je poleg tekmovalcev in njihovih svojcev udeležilo veliko drugih obiskovalcev. Vsi oni so lahko brezplačno poskusili ocenjene salame, ter se malo pozabavali. Za prijeten večer so poskrbeli mlada harmonikarica Eva Tompa, humorist-pisatelj Marko Kočar, ter ansambel Horizont...

Na 22. pomurski salamiadi je sicer sodelovalo 47 izdelovalcev domačih salam z 59 vzorci, med njimi je bilo 15 novih salamarjev, ki so nastopili prvič. Vse izdelke je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Vladka Hradil Barbarič univ. dipl. inž. živ. teh., Zdenka Tompa, učit. kuharstva, gastronom kulinarik, Ljubo Fekonja dr. med. vet., mag. Milko Lebarič univ. dipl. inž. živ. teh, Igor Kustec univ. dipl. inž. živ. teh. in Milan Hari univ. dipl. inž. živ. teh. Med ocenjevanjem je komisijo pozdravil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnika z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez – izgled, barvo in teksturo, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji izgled. Med očitno kakovostnimi izdelki so člani komisije imeli težavno delo, a so se morali odločiti za šest najboljših, točke pa so podelili prav vsem. Končni vrstni red: 1. Edi Štanta (Podgrad) 53,6 točke; 2. Viktor Zemljič (Boračeva) 52,9; 3. Milan Kolar (Beltinci) 52,6; 4. Martina Kolar (Odranci) 52,3; 5. Marjan Kralj (Ihova) 52,0; 6. Vid Halec (Grabonoški Vrh) 51,5 itd. Vseh šest (desetina vseh prisotnih) najboljših se bo udeležila slovenskega finala salamiad, ki bo 12. maja v Leskovcu pri Krškem.

Sicer pa so nas ob robu prireditve organizatorji seznanili, da je na vseh 22. pomurskih salamiadah bilo ocenjeno skupaj 1542 vzorcev salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 433 salamarjev. Vseh 22 salamiad sta se udeležila dva salamarja: letošnji zmagovalec Edi Štata iz Podgrada pri Gornji Radgoni in Jože Hamler iz Gornjih Ivanjcev. Najuspešnejši salamarji pomurski salamiad, ki so se uvrščali na finalno prireditev pa so: Jože Hamler, ki se je državnega finala udeležil 11-krat, sledijo pa: Marjan Kralj 10-krat, Karel Rožman in Milan Kolar po 7-krat, Darko Hlupič 5-krat itd.


Več v Družabno