Intermezzo – Aleksander Červek trio

Razstava v Galeriji Murska Sobota do 16. junija

Filip Matko Ficko, sobota, 5. maj 2018 ob 14:11
Intermezzo - Aleksander Červek trio

Intermezzo - Aleksander Červek trio

V Galeriji Murska Sobota so v četrtek, 3. maja zvečer, pripravili odprtje razstave akademskega slikarja, domačina iz Murske Sobote, Aleksandra Červeka, ki bo javnosti na ogled do 16. junija. Naslov razstave, kot tudi razstava sama, je nekaj posebnega: Intermezzo - Aleksander Červek trio.

O delu slikarja Aleksandra Červeka in njegovi tokratni razstavi je govoril dr. Janez Balažic, ki je tudi zapisal: »Celotni Intermezzo, vse, kar je vpel v medigro, predstavlja uverturo v »koncert«, ki ga orkestrirajo »črne slike«. Červek jih je, od poznih osemdesetih let 20. stoletja do danes, razvil v edinstveno umetniško izpovednost. Izjemna tektonika in bravurozno oblikovane teksture »črnih slik« omogočajo, da vanje kontemplativno vstopamo v neštetih pogledih. Če je pri Červeku emanacijo, sevanje svetlobnih premen kot neobstoječih oblik, mogoče sprejeti v smislu Platonove eidolon, torej kot odsev nečesa v umu, hkrati pa kot metaforični ključ s številnimi asociativnimi podobnostmi, je veličino in večnostni zven Červekovih podob mogoče označiti kot čisti presećek. Ker zveni v podobah in pomenih. Slike Sandija Červeka v resnici zvenijo: s svetlobnimi premenami, kot kozmične avre. In od tod naprej več nismo v Intermezzu.

Umetnik v projektu Intermezzo - Aleksander Červek trio scela in torej dosledno omogoča uvid v njegove univerzalne likovne postulate. Razpira nam jih kot pričevanje ! Červekov ingeniozni kreativni potencial, likovno skrajno domišljene realizacije gledalcu, poslušalcu Intermezza - Aleksander Červek tria, ponujajo univerzalno zavezujoče likovne recepcije, izvirne in presežne umetnine pa samo še odločneje prispevajo k razumevanju umetnikovega celotnega opusa in predstavljajo neprecenljiv prispevek ter neizmerno likovno bogastvo v slovenskem in širšem, mednarodnem kulturnem okolju.«

Tako si sedaj obiskovalci lahko ogledajo likovna dela, ki jih umetnik »izdeluje vmes«, tedaj, ko ne slika svojih tako prepoznavnih »črnih slik«.



Več v Kultura in izobraževanje