Alojz Geder prejel Miklošičevo priznanje za dolgoletno uspešno delovanje na področju tamburaške glasbe

Pri Klubu prleških babic je aktiven v zadnjem desetletju, v sekciji Lotmerški tamburaši in je nepogrešljiv člen pri prenašanju znanja na mlajše rodove

Prlekija-on.net, sreda, 13. februar 2019 ob 12:34
Alojz Geder

Alojz Geder

Občina Ljutomer je na predvečer slovenskega kulturnega praznika, pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je Miklošičevo priznanje za leto 2019 prejel Alojz Geder iz Noršincev pri Ljutomeru za dolgoletno uspešno delovanje na področju tamburaške glasbe.

Alojz Geder se je rodil 16. maja 1939. Končal je usnjarsko šolo in si pridobil naziv usnjarski tehnik. Zadnjih deset let je opravljal poklic šoferja. Sedaj je upokojenec in živi v Noršincih pri Ljutomeru.

Prvič se je s tamburaško glasbo srečal v usnjarski šoli leta 1955. Pričel je igrati na bisernico in se v času ustvarjanja, seznanjal tudi z drugimi tamburaškimi instrumenti. V zrelih letih je veliko svojega časa posvetil obnavljanju starejših tamburaških instrumentov. Leta 1993 se je vključil v Tamburaško skupino Bisernica pri DU Ljutomer. Sodeloval in pomagal je igrati tudi pri različnih, takrat delujočih skupinah. Pri Klubu prleških babic je aktiven v zadnjem desetletju, v sekciji Lotmerški tamburaši. S svojim znanjem in smislom za tamburanje, je pritegnil v skupino tudi svoje prijatelje. Je nepogrešljiv člen pri prenašanju znanja na mlajše rodove.

Predlagatelja sta bila Klub prleških babic in OI JSKD Ljutomer.



Več v Kultura in izobraževanje