Mesnico v Ljutomeru inšpektorji v enem mesecu dvakrat zaprli

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je lani nadzor opravila v 110 mesnih obratih, štiri so zaprli, ena izmed njih je tudi v Ljutomeru

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. februar 2020 ob 21:043
Inšpektorji so opravili nadzor v 110 mesnih obratih, foto: Pixabay

Inšpektorji so opravili nadzor v 110 mesnih obratih, foto: Pixabay

Po poročanju 24ur je lani Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin nadzor opravila v 110 mesnih obratih, 62 kršiteljem so spisali odločbe. Štirim kršiteljem so bili inšpektorji primorani začasno zapreti mesnico, ena izmed njih je tudi v Ljutomeru. Kot poročajo, so pri nekaterih našli umazano posodo in pribor za pripravo mesnih izdelkov, insekte na delovnih površinah, umazane hladilnike, živila s pretečenim rokom uporabe, plesnive prostore, mišje iztrebke. Največ kršiteljev pa ni označevalo, od kod meso, ki ga prodajajo, izvira.

Na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja jim je uspelo pridobiti inšpekcijske zapisnike o nadzoru mesnih obratov, ki so ga inšpektorji izvedli lani. Zapisi v 58 odločbah so bili med drugim: nevzorčenje mesa in prostorov, neustrezno označevanje mesa, nezagotavljanje sledljivosti mesa. A inšpektorji so v teh primerih presodili, da kršitve niso bile prehude, da bi mesnice zaprli. Ponekod, kjer mesarji niso mogli dokazati, od kod izvirajo določeni kosi mesa, so jim naložili, da ga morajo uničiti.

Mesnico v enem mesecu dvakrat zaprli

Mesnico v Ljutomeru so inšpektorji zaprli dvakrat v enem mesecu, predvsem zaradi umazanije in nezagotovljene sledljivosti mesa. Prvič, ko so inšpektorji prišli k njim, so naleteli na neustrezno higiensko stanje prostorov, opreme, naprav in pribora, ki prihajajo v stik z živili. Eni izmed očitkov, ki jih omenjajo v odločbi, so: postrežne vitrine za hranjenje mesa so bile od znotraj umazane z ostanki živil in zamaščene, podobno umazana je bila tudi peč za peko, v zamrzovalni skrinji je bilo polno ledu in ostankov živil, niso pa niti upoštevali zahtev o nadzoru nad temperaturami živil.

Ob tem so inšpektorji ugotovili, da v ljutomerski mesnici ne zagotavljajo sledljivost živil. Hranili so čez 200 kilogramov mesa brez kakršne koli oznake, ki bi kazale od kod meso prihaja. To pomeni, da niso mogli ugotoviti, kdo je dobavitelj ali proizvajalec in za katero seriji gre. Izdelki niso bili označeni niti z rokom uporabe. Nekatere kose mesa pa so v vitrinah napačno označili, na primer: pred govejim vratom so napisali mlada goveja rebra III. kategorije, piše 24ur.

Inšpektorji so mesnici očitali, da proizvaja pripravke iz piščančjega, svinjskega in mletega mesa brez prisotnosti stranke. Niti niso imeli izdelanega načrta vzorčenja za mleto meso in mesne pripravke za leto 2019, prav tako niso vodili evidence proizvodnje mesnih pripravkov, ki jih pečejo v registriranem obratu. Čez 14 dni so inšpektorji preverili, ali je mesnica odpravila nepravilnosti. Ker v obratu še vedno niso označevali živil in s tem poskrbeli za sledljivost mesa, ga je inšpekcija zaprla ponovno, še poročajo na 24ur.

Vsi so nepravilnosti že odpravili

Mesnice so poleg v Ljutomeru, zaprli še v Novem mestu, Škofijah in Zgornji Kungoti, vsi štirje kršitelji pa po poročanju 24ur zdaj že obratujejo, saj so nepravilnosti odpravili. Tudi vsi ostali so že poskrbeli, da so uredili, kar so jim očitali inšpektorji.

Odločbe so kršiteljem v naši okolici med drugim izdali tudi še dvema na območju Ljutomera in Sv. Jurija ob Ščavnici, enemu na območju Male Nedelje, Gornje Radgone, Apač, Črenšovcev... Pri slednjih je šlo za blažje kršitve, predvsem birokratske.

Celoten seznam s pojasnili in odločbami najdete na zemljevidu, ki so ga pripravili v uredništvu 24ur.



Več v Gospodarstvo