68 »hrabrih« v Združenju MS

Občni zbor Prekmurske podružnice multiple skleroze

Filip Matko, sobota, 26. marec 2011 ob 23:06
Antonija Zupančič in Franc Gobar

Antonija Zupančič in Franc Gobar

V restavracijskih prostorih hotela Diana v Murski Soboti je v soboto, 26. marca, po tradiciji potekal redni letni občni zbor članic in članov Prekmurske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije. Sklical ga je predsednik podružnice, Franc Gobar, kot gostja pa se ga je udeležila Antonija Zupančič, ki je podpredsednica Združenja MS, a aktivno deluje v svoji matični Kamniško-zasavski podružnici.

Po Sloveniji deluje 16 podružnic Združenja MS, na področju Pomurja pa sta kar dve podružnici: Prekmurska in Radgonska. Bolnic in bolnikov z multiplo sklerozo bi naj v Sloveniji bilo okrog štiri tisoč, a jih je v Združenje MS vključenih le 2.129, od teh 68 v Prekmurski podružnici, ki vključuje članice in člane z obeh bregov reke Mure. Šesterica od vključenih je nepokretnih, priklenjenih na posteljo, poleg tega pa opažajo, da se zdravstveno stanje članstva poslabšuje kljub temu, da se uvajajo nove metode zdravljenja multiple skleroze, a še vedno ne dajejo pričakovanih boljših rezultatov. Zatorej je največ aktivnosti v letu 2010 bilo namenjenih področju ohranjanja zdravja. Redno organizirajo udeležbo na obnovitvenih rehabilitacijah v naravnem zdravilišču Topolšica, kjer je njihov posebni center za MS Mladika, za nekatere pa je primernejše zdravilišče Laško.

Slab je bil odziv prekmurskih občin ob zbiranju donatorskih sredstev za delovanje podružnice, kajti od 19 občin so se z nakazilom finančnih sredstev odzvale le tri. Dobro pa je sodelovanje z Območnima združenjima Rdečega križa v Lendavi in Murski Soboti, ki sta zagotovila kar 60 paketov prehrane za najbolj ogrožene člane. Na področju poverjeništva delujejo aktivno trije člani, ki obiskujejo nepokretne na domu in so se udeležili posebnega usposabljanja v Topolšici.

V Tednu multiple skleroze, ki je vsako leto v začetku maja, so pripravili zelo uspešno stojnico v soboškem nakupovalnem centru BTC, vsem upravičencem pa se je preko socialne komisije pri Združenju MS zagotovilo denarne pomoči.

Enkrat tedensko, ob sredah med 10. in 12. uro, so dežurstva v društvenih prostorih v Murski Soboti, Ulica arhitekta Novaka 2/b, precej uspešni pa so bili tudi na športnem področju, kajti članice in člani se ukvarjajo s streljanjem z zračno puško, metanjem pikada, športnim ribolovom (Romana Dobrila državna prvakinja in Anton Magdič državni prvak), balinanjem (Marjeta Jakič državna podprvakinja in Anton Magdič državni podprvak v bližanju na krog, Jože Kerec četrti). O vseh teh doseženih rezultatih je poročal športni referent Anton Magdič, občnemu zboru je sledilo kosilo in tedaj se je zgodilo še prijetno presenečenje. Kolektiv hotela Diana, kjer je potekal občni zbor Prekmurske podružnice MS, v teh dneh pripravlja dneve dalmatinske kuhinje. Zatorej so iz Podstrane na Hrvaškem, pobratene občine z Mestno občino Murska Sobota, prišli tudi glasbeniki. Nekaj dalmatinskih pesmi so zaigrali in zapeli zborovalcem člani kvarteta Porat.


Več v Kultura in izobraževanje